Tiraje noi pentru scriitorii de National Book Award

Nu sunt la fel de aclamati precum autorii laureati cu Nobel, nici la fel de cunoscuti precum cei de la Booker, dar publisherii lor aplica de ani buni aceeasi reteta: orice scriitor finalist la National Book Award (NBA) primeste o suplimentare de tiraj. Iar unele sunt de-a dreptul astronomice pentru noi. Anul acesta, patru dintre finalistii la categoria Fictiune sunt femei. Iata lista pentru Fictiune si Nonfictiune pentru National Book Award 2010, care va fi decernat in cadrul unei ceremonii programate pentru 17 noiembrie.

Fictiune
Peter Carey – Parrot & Olivier in America (Knopf)
Carey, dublu laureat Booker, este singurul domn din lista finala pentru fictiune. A concurat si anul acesta la Booker, dar juriul l-a preferat pe Howard Jacobson, pentru The Finkler Question. Publisherul lui Carey a anuntat ca a suplimentat tirajul cu 5000 de exemplare, care poarta bulina inscriptionata cu Finalist NBA.

Jaimy Gordon – Lord of Misrule (McPherson & Co.)
O carte despre care marele public nu are inca o parere, pentru simplul motiv ca va iesi din tipar abia la inceput de noiembrie si are o lansare programata la jumatatea lunii viitoare. Tirajul total este de 5000 de exemplare, editorul declarand ca la nevoie va mai tipari, dar nu vrea sa riste prea mult.

Nicole Krauss – Great House (Norton)
O autoare pentru care publisherul a orchestrat foarte bine lucrurile, programand lansarea chiar in preajma anuntului National Book Award, asa ca Nicole Krauss a inregistrat un scor maxim la capitolul imagine. Recenzii favorabile i-au aparut in New York Times Book Review, People, the Wall Street Journal, the Los Angeles Times, the Boston Globesi alte publicatii locale, pentru ca autoarea este intr-un turneu national de promovare. Tirajul initial al cartii a fost de 70.000 de exemplare, suplimentat zilele trecute cu inca 20.000.

Lionel Shriver – So Much for That (Harper)
Shriver, laureata Orange Prize pentru We Need to Talk About Kevin (Trebuie sa vorbim despre Kevin, editura Leda), a mai primit inca 5000 de exemplare dupa anuntul ca a intrat in cursa finala pentru NBA. Tirajul total este de 45.000 exemplare, iar metoda de promovare este foarte originala: autoarea a scris un eseu intitulat “Trebuie s-o cititi”, care apare in toate librariile.

Karen Tei Yamashita – I Hotel (Coffee House Press)
Al doilea publisher independent din lista, dupa McPherson & Co., Coffee House Press a stabilit un tiraj initial de 7500 de exemplare, care zilele acestea este retiparit integral. Autoarea are lansari programate pe Coasta de Est, pana in ziua premergatoare ceremoniei NBA.

Nonfictiune

Barbara Demick – Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea (Random / Spiegel & Grau)
Publisherul Julie Grau asteapta cu precautie seara decernarii premiului, inainte de a decide daca mai tipareste ceva. A vandut deja 20.000 de exemplare hardcover, 6000 de e-books si 10.000 paperback.

John W. Dower – Cultures of War: Pearl Harbor, Hiroshima, 9-11, Iraq (Norton–New Press)
O carte a lui Dower publicata in colaborare de Norton si New Press, ca si precedenta, Embracing Defeat, care a castigat in 1999 Pulitzer si National Book Award. Tirajul de 50.000 de exemplare scos in septembrie se vinde destul de bine, asa ca va fi suplimentat rapid cu 20%.

Patti Smith – Just Kids (Ecco)
Celebritatea absoluta din lista de nominalizari, Patti Smith a fost aclamata pentru memoriile post-adolescentine din New York-ul anilor ‘60-’70 si pentru relatia ei de-o viata cu fotograful Robert Mapplethorpe. Editia paperback va fi lansata pe 2 noiembrie.

Justin Spring – Secret Historian: The Life and Times of Samuel Steward (Farrar, Straus and Giroux)
Publisherul deja tiparise al doilea tiraj al acestui titlu cand a venit anuntul NBA. Prin urmare, mai adauga 3500 de copii si prelungeste turneul de promovare al cartii.

Megan K. Stack – Every Man in This Village Is a Liar: An Education in War (Doubleday)

In iulie au fost aruncate pe piata 20.000 de exemplare ale cartii si titlul este la promotie in mai multe librarii americane. Deocamdata nu sunt planuri de retiparire, dar cine stie ce schimbari aduce seara de 17 noiembrie…

Back to top