La această ediţie a Tîrgului de Carte Gaudeamus, editurile Polirom şi Cartea Românească au participat cu peste 1000 de titluri la reducere (20%), oferte speciale şi pachete promoţionale, titluri la preţul unic de 9,99 lei. Numeroase surprize pentru cititori: noutăţi foarte aşteptate, proiecte editoriale noi, întîlniri cu cei mai îndrăgiţi scriitori români. Numărul de vizitatori a fost impresionant, iar vînzările au fost comparabile cu cele de la ediţia de anul trecut. Mai mult, la această ediţie a tîrgului, s-a remarcat un interes mai mare pentru autorii români decît în anii anteriori.
Pe primul loc în topul vînzărilor Polirom se află Toate bufniţele, noul roman al lui Filip Florian, autorul romanelor Degete mici (2005), Băiuţeii (împreună cu Matei Florian) şi Zilele regelui, ajunse la a IV-a ediţie la Polirom şi aflate pe lista de bestselleruri a editurii.
Pe locul al doilea în topul de vînzări Polirom se află Exerciţii de echilibru de Tudor Chirilă, cu o prefaţă semnată de Cătălin Tolontan, volum în care veţi descoperi un scriitor surprinzător, care se exprimă cu aceeaşi uşurinţă în proză sau în versuri şi ale cărui rînduri trădează o sensibilitate pe care puţini i-o bănuiesc.
Pe locul al treilea, la egalitate, se află romanele Omar cel orb de Daniela Zeca-Buzura şi Jacob se hotărăşte să iubească de Cătălin Dorian Florescu, ambele lansate la această ediţie a tîrgului.
Omar cel orb, aflat deja pe lista de bestselleruri a editurii, alături de celelalte două romane din trilogia orientală semnată de Daniela Zeca-Buzura, Istoria romanţată a unui safari şi Demonii vîntului, dezvăluie lumea controversată şi uluitoare a Iranului contemporan.
Jacob se hotărăşte să iubească de Cătălin Dorian Florescu – traducere de Mariana Bărbulescu – a apărut la prestigioasa editură germană C.H. Beck şi a fost desemnat “Cartea anului 2011” în Elveţia. De asemenea, romanul a fost pentru mai multe lunibestseller în Elveţia şi s-a vîndut pînă în prezent în peste 50.000 de exemplare în spaţiul german. Cătălin Dorian Florescu se află în România pentru promovarea romanului.
Pe lista celor mai bine vîndute titluri Polirom se mai regăsesc: Fata tatei, mama fetei. Istoria unei vieţi între România şi Elveţia de Sanda Budiş, un volum din care nu lipsesc detaliile picante şi istoriile interesante, în care apar personalităţi din România sau membri marcanţi ai exilului românesc; romanul Cel care mă aşteaptă de Parinoush Saniee, cea mai vîndută carte a tuturor timpurilor în Iran (peste 20 de ediţii) – traducere din limba italiană de Cerasela Barbone; controversatul romanVersetele satanice de Salman Rushdie, traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun; volumul De ce nu iau românii Premiul Nobel de Alina Mungiu-Pippidi, o întreagă critica a societăţii româneşti de azi, de la un sistem de educaţie care şi-a pierdut busola, la o fractură care a apărut între merit şi succes; Hotel Universal de Simona Sora, romanul unei lumi dispărute, o lume amestecată, cosmopolită şi crudă, însă cu valorile esenţiale intacte.
Top Polirom
- Toate bufniţele, Filip Florian
- Exerciţii de echilibru, Tudor Chirilă
- Omar cel orb, Daniela Zeca-Buzura şi Jacob se hotărăşte să iubească, Cătălin Dorian Florescu
- Fata tatei, mama fetei. Istoria unei vieţi între România şi Elveţia, Sanda Budiş
- Cel care mă aşteaptă, Parinoush Saniee
Pe primul loc în topul vînzărilor Cartea Românească se află Vieţile paralele de Florina Ilis, un roman-document care sfidează legile timpului, mai mult de 150 de ani din existenţa lui Mihai Eminescu, din secolul al XIX-lea, pînă în prezent, aşa cum a fost ea trăită, consemnată, idealizată, maculată, imaginată.
Locul al doilea este ocupat de Cronicile genocidului, noul roman al lui Radu Aldulescu, în care autorul înregistrează, spre aducere aminte, poveştile timpurilor noi, din vîrtejul cărora se salvează doar cei puternici.
Pe locul al treilea se află un roman-omagiu adus fotografiei şi fotografilor, Ultima fotografie de Bogdan Hrib, ocălătorie incredibilă, o întîlnire improbabilă, o iubire imposibilă.
Pe lista celor mai bine vîndute titluri Cartea Românească se mai regăsesc: volumul Teatru 7 de Radu F. Alexandru, volum ce cuprinde piesele Labirint (Love’s stories) – „Cea mai bună piesă a anului 2010” la Concursul UNITER, Romanica (Tsunami) şiGertrude; volumul Cabaretul cuvintelor. Exerciţii de muzicalitate pură pentru actorii debutanţi de Matei Vişniec, o călătorie subiectivă într-un dicţionar interior, într-o lume în care cuvintele nu depind de om; precum şi volumele de poezie Lemur de Andra Rotaru şi Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul de Bogdan-Alexandru Stănescu, ambele volume fiind recomandate de Radio România Cultural.
Top Cartea Românească
- Vieţile paralele, Florina Ilis
- Cronicile genocidului, Radu Aldulescu
- Ultima fotografie, Bogdan Hrib
- Teatru 7, Radu F. Alexandru
- Cabaretul cuvintelor, Matei Vişniec