Apărut în 2002, Un bărbat intră în cameră – romanul de debut al scriitoarei Nicole Krauss, este o meditație tulburătoare asupra pericolelor și voluptăților uitării, a memoriei, istoriei personale și a singurătății. „Un prim roman superb scris și provocator din punct de vedere intelectual. Nicole Krauss are talentul extraordinar de a surprinde inexprimabilul“, scria la vremea aceea Chicago Tribune.
Samson Greene, un tânăr și admirat profesor de la Columbia University, este găsit de poliție într-un deșert de lângă Las Vegas, fără memorie, din cauza unei tumori cerebrale. Când soția sa, Anna, sosește la spitalul unde bărbatul este internat pentru a i se extirpa tumoarea, descoperă că amintirile acestuia de după vârsta de 12 ani sunt iremediabil pierdute. Întorcându-se acasă și la viața de profesor la Columbia University, Samson Greene își dă seama că nimic din trecutul lui nu mai are relevanță și decide să accepte noi provocări care să-i dezvăluie istoria personală. Primește propunerea unui om de știință misterios de a face parte dintr-un experiment legat de uitare și de transferul de amintiri, în speranța că își va recupera astfel vechea identitate. Lungul ocol prin deșertul american îl va aduce față în față cu propriul eu, într-o confruntare pe viață și pe moarte, care îl va transforma în mod decisiv.
Nicole Krauss a mai publicat în 2005 romanul Istoria iubirii (The History of Love; Humanitas Fiction, 2007), ulterior tradus in peste 35 de limbi, pentru care a primit William Saroyan International Prize for Writing și Prix du Meilleur Livre Étranger (Franța). Romanul este desemnat în 2006 „Cartea anului“ de site-ul Amazon.com și se numără printre cărțile finaliste la Orange Prize for Fiction, Prix Femina Étranger și Prix Médicis Étranger, aflându-se și pe lista lungă a International IMPAC Dublin Literary Award 2007. Tot în 2007 prestigioasa publicație literară Granta o include pe Nicole Krauss printre cei mai buni tineri scriitori americani.
Cel de-al treilea roman al lui Nicole Krauss, Great House, publicat în 2010 (Humanitas Fiction, 2012), se bucură de un enorm succes de critică și de public, fiind finalist la National Book Award for Fiction 2010 și aflându-se pe lista scurtă la Orange Prize 2011.