În urmă cu vreo 12 ani am fost curioasă în legătură cu doctrina Kabbalei, așa că m-am abonat la un curs online și de atunci primesc în fiecare zi o mostră de spiritualitate evreiască. Bnei Baruch, unul dintre cele mai mari grupuri pentru studierea Kabbalei, a fost înființat de profesorul Michael Laitman, care ține zilnic pe website-ul său lecții de spiritualitate pentru peste două milioane de persoane. Nu este doar un grup de studiu, este un grup de descifrare a secretelor spiritualității antice, dar și un refugiu din calea dezumanizării și a desacralizării contemporane.
Kabbala sau doctrina esoterică a evreilor cuprinde două învățături: una referitoare la esența divină și la modurile sale de manifestare, rezumată în Zohar. Cartea Spendorilor, cealaltă referitoare la creație și la legile ei misterioase, descrisă în Sepher Yetsirah. Zoharul este o colecție de comentarii despre Torah, scrise cu intenția de a îndruma oamenii ce au atins deja un nivel spiritual superior, spre rădăcina (originea) sufletului lor. Zoharul conține toate acele stări spirituale pe care oamenii le trăiesc (simt) pe măsură ce sufletul evoluează. Pentru cei fără un anumit nivel spiritual, Zoharul pare o colecție de alegorii și legende ce pot fi interpretate și receptate diferit de fiecare individ. Dar pentru cei ce au atins nivelul spiritual – kabaliștii, Zoharul este un ghid practic pentru acțiunile interioare pe care le poți face, pentru a descoperi stări de percepție și senzație din ce în ce mai adânci și mai înalte. Zoharul a fost scris pentru oameni ce au atins deja percepția spirituală. El conține relatările lui Rabbi Shimon Bar Yochai (Rashbi), cel ce a atins toate cele 125 nivele (grade) ale scării spirituale.
Este aproape imposibil să vorbești despre Zohar ca despre o carte oarecare. Fiecare rând din Zohar îți deschide o lume și credeți-mă, nu e o metaforă. Kabbaliștii consideră că originea cărții este Lumina, conceptul esențial al Kabbalei, cel care adună toată știința și este, în același timp, sursa și efectul tuturor acțiunilor spirituale ale ficăruia dintre noi.
Kabbaliștii din vechime susțineau că Zoharul a existat dintotdeauna. Adam l-a cunoscut, la fel și patriarhii din Vechiul Testament. La Muntele Sinai, Moise a primit, pe lângă cele 10 porunci, și cheile de decodare a mesajelor biblice. Zoharul a avut o îndelungă tradiție orală până să ajungă la forma scrisă. Inițial a fost scris în aramaică, în urmă cu peste două mii de ani, dar scrierea sa nu a însemnat doar consemnare, ci revelație. În secolele care au urmat, cum însuși Zoharul prezisese, textele sale sacre au fost accesibile doar pentru câțiva inițiați. Din secolul al XIII-lea, el a fost redat învătățurii, prin eforturile rabinului Moses de Leon. Dar abia un veac mai târziu, rabinul Abraham Azulai a declarat că Zoharul poate fi împărtășit tuturor și au existat numeroși teologi creștini care au studiat Zoharul pentru a înțelege mai bine Biblia. „De acum, învățăturile de bază ale Kabbalei pot fi dăruite oricui, tânăr sau bătrân. Cu ajutorul Kabbalei putem elimina războaiele, distrugerile și actele neomenoase dintre semeni“. Se pare că învățăturile n-au ajuns unde trebuia, căci în ultima jumătate de mileniu s-au petrecut atrocități inimaginabile.
Prezenta ediție în limba română a Zoharului urmează versiunea lui de S.L. MacGregor Mathers realizată după traducerea latină a lui Christian Knorr von Rosenroth, numită Kabbalah Denudata și colaționată cu textul original caldeean și ebraic. Kabbalah Denudata a fost studiată intens și de Isaac Newton, exemplarul său putând fi văzut în Biblioteca Universității Cambridge. Această ediție cuprinde trei cărți: Cartea Misterului pecetluit, Marea Adunare Sfântă și Mica adunare Sfântă, toate amplu comentate și adnotate.
Așadar, dacă ați studiat măcar conceptele de bază ale Kabbalei, puteți începe studiul Zoharului, dar nu vă așteptați la înțelegere și revelații de la prima lectură. Ca și Biblia, Zoharul trebuie citit și recitit. Fiecare pasaj are un moment anume în care poate fi revelat, iar aceasta nu ține doar de nivelul spiritual, ci și de istoria personală a fiecăruia.