Zona de interes de Martin Amis, ediție tie-in

Zona de interes de Martin Amis, ediție tie-in

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția tie-in a romanului Zona de interes de Martin Amis, cartea care stă la baza ecranizării cu același titlu, în regia lui Jonathan Glazer, considerat unul dintre cele mai importante filme ale acestui an. Filmul, care va intra în cinematografele românești începând de astăzi se bucură de cinci nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, și sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului.

Zona de interes este cea patra carte a lui Martin Amis care se bucură de o ecranizare. Romanul Născuți morți a fost ecranizat în 2003, de Robert Quinn, cu Andrew Scott, Katy Davis, Eamonn Owens, Darren Healy în rolurile principale Kelly Reilly, iar romanul London Fields, în 2018, de Mathew Cullen, după un scenariu de Roberta Hanley și Martin Amis. În 2010, romanul Money, una dintre cele mai cunoscute cărți ale lui Amis a fost adaptat într-o miniserie BBC.

Zona de interes, carte năucitoare, tăioasă, asemenea unei oglinzi ce pare a realiza imposibilul: să pună în scenă o poveste autentică de dragoste ce se desfășoară într-un lagăr nazist, un triunghi amoros care-și trăiește micile drame pe fundalul unei „banalități a răului” cutremurătoare.

Imediat după publicare, romanul lui Martin Amis a stârnit reacții atât ale scriitorilor, cât și ale criticilor de la cele mai importante publicații de limbă engleză: „un tur de forță al virtuozității verbale, uluitor” (Richard Ford), „elegant și subtil, un efort sofisticat de a înțelege cultura cotidiană a genocidului” (Los Angeles Times).

Romanul Zona de interes, publicat în 2014, este cel de-al paisprezecelea roman al lui Martin Amis. Dintre cărțile lui Martin Amis, în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a mai apărut în limba română volumul Koba cel Cumplit, eseul său dedicat lui I.V. Stalin, în traducerea lui Radu Paraschivescu. Zilele acestea va apărea ediția românească a uneia dintre cele mai așteptate cărți ale lui Martin Amis: Inside Story, considerată de criticii de la The New York Times „cea mai frumoasă carte a lui Amis”.

În 2008, publicaţia The Times l-a inclus pe Martin Amis în lista celor mai mari scriitori britanici de după 1945. Este adeseori plasat în generația romancierilor britanici care s-au afirmat în anii ’80 și care îi include pe Salman Rushdie, Ian McEwan și Julian Barnes. Martin Amis s-a născut la Oxford, în 1949, și a murit în primăvara anului trecut. Este fiul scriitorului Kingsley Amis. Este autorul a 15 romane, 7 volume de povestiri și 8 volume de non-ficțiune.

Back to top