„Armata Salvării” – un roman provocator lansat la Art Jazz Club

(c) Alex Dascălu/Tabu

IBU Publishing a lansat luni seară, la Art Jazz Club din București, romanul Armata Salvării de Abdellah Taïa. Ioana Rosenberg, coordonatoarea colecției Zohra, în cadrul căreia a apărut cartea, i-a avut invitați pe Cristina Bazavan, redactor-șef TABU, Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT, și Alexandru Matei, eseist si critic literar.

Colecția Zohra a fost lansată în primăvara anului 2009 și reunește scriitori proveniți din spații culturale mai puțin familiare publicului român, propunându-și să lanseze autori care, pe lângă valoarea literară, se remarcă prin curajul mesajului lor politic și social.

Abdellah Taïa, autorul romanului Armata Salvării, a copilărit într-o familie cu opt copii. A studiat literatura la Rabat, Maroc, a avut o bursă de studii la Geneva și și-a pregătit doctoratul la Sorbona. În prezent, trăiește la Paris. A primit în anul 2010 Premiul Flore și este primul scriitor arab care și-a declarat public homosexualitatea.

Cristina Bazavan le-a propus celor prezenți la lansare un exercițiu de imaginație – acela de a-și închipui cum ar fi ca iubirea lor să nu poată fi exprimată în public. În prezent, în România nu se poate vorbi deschis despre ceea ce înseamnă a fi gay, a spus ea.

Florin Buhuceanu a menționat și el faptul că membrii comunității gay nu se pot exprima nici azi în public și că, acum câțiva ani, cărți precum cea a autorului marocan stârneau scandal în spațiul literar românesc.

Armata Salvării, a spus Buhuceanu, rupe cu o tradiție comună în zilele noastre – junele gay glamorous, plin de inventivitate verbală și care apare în revistele glossy. Romanul lui Abdellah Taïa aduce în prim-plan imaginea unui tânăr care se confruntă cu o dilemă cumplită – cum să îți exprimi propria identitate. Cartea vorbește despre o viață care vrea să fie adusă la lumină și despre o societate în care diferența e adesea penalizată.

Alexandru Matei a spus, la rândul lui, că Armata Salvării are personaje puternice și o scriitură caldă, dar, în același timp, brută și simplă, ducând cu gândul la Străinul lui Albert Camus.

Puteți comanda romanul lui Abdellah Taïa aici.

Back to top