Cartea lui David Grossman, Pînă la capătul pămîntului – unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane împotriva războiului – a mai fost recompensată și cu prestigiosul Medicis Etranger, fiind considerată „cea mai buna creație literară scrisă vreodată în limba ebraică”. Ediția în limba română va apărea în cadrul colecției Biblioteca Polirom în februarie 2012.
Pînă la capătul pămîntului este unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane împotriva războiului. Ora își vede viața răvășită când Ofer, fiul ei, în loc să se întoarcă acasă la sfârșitul serviciului militar, se oferă voluntar într-o misiune periculoasă. Determinată să nu aștepte ca eventualele vești teribile să ajungă la ea, decide să pornească într-o călătorie, însoțită de un fost iubit și bun prieten, Avram – un om cu o personalitate artistică pronunțată, care duce din păcate o viață retrasă, marcată de amintirile atrocităților pe care le-a trăit ca prizonier în războiul de Yom Kippur. Ora ii povestește despre viața ei și a lui Ofer și, cu cât tensiunea crește, parcă nu se poate opri din povestit, ca și când pomenirea continuă a fiului ei l-ar păzi cumva de pericole. Cei doi călători se plimbă înainte și înapoi printre amintiri, trecând de la greutățile și frumusețea vieții în familie la ororile războiului.
David Grossman, născut în 1954, este unul dintre cei mai importanți autori israelieni, tradus în peste 30 de limbi. David Grossman a studiat filosofie și teatru la Universitatea Ebraică de la Ierusalim, iar după ce s-a eliberat din armată a lucrat la postul de radio Vsocea Israelului. Dintre romanele sale, distinse cu numeroase premii și traduse în peste treizeci de limbi, fac parte Copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000) sau Pînă la capătul pămîntului, cel mai recent roman al sau, din 2008. Grossman este și un cunoscut comentator al politicii Israelului față de Palestina și militant pentru acceptarea Palestinei ca stat.