Vineri, 21 ianuarie, la ora 17.00, la Galeria UNA a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (str. Budisteanu, nr.9), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Istoria Romaniei prin concepte. Perspective alternative asupra limbajelor social-politice coordonat de Victor Neumann si Armin Heinen.
Vor participa: prof. dr. Bogdan Murgescu, prof. dr. Mirela Murgescu, prof. univ. Victor Neumann
Aparut recent in colectia „Historia” a editurii Polirom, volumul Istoria Romaniei prin concepte. Perspective alternative asupra limbajelor social-politice, coordonat de reputatii istorici Victor Neumann si Armin Heinen, atinge subiecte dintre cele mai actuale: decalajele culturale si social-politice ale Romaniei in comparatie cu Occidentul, ce anume s-a facut sau nu s-a facut in beneficiul europenizarii Romaniei.
Istoria Romaniei prin concepte se adreseaza cititorului interesat de cultura, politicile, societatea si mentalitatile romanesti ancepand cu secolul al XVIII-lea si pana in prezent.
Autorii declara: „Volumul contribuie la studiul istoriei romanesti prin descrierea si comentarea termenilor, conceptelor si limbajelor selectate din textele juridice, politice, istoriografice, literare si sociologice. In acest fel, ideile si mesajele care au dominat gandirea politica in diverse perioade ale istoriei Romaniei moderne si contemporane devin mai accesibile. Contextualizarea fenomenelor cercetate a facilitat ipoteze de lucru incitante, noi interpretari si concluzii temeinic argumentate. Resemantizarea unor concepte – acolo unde acestea sunt in relatie cu aspiratiile comunitar-civice de astazi – indica latura pragmatica a cercetarii. Teoria generala privind istoria conceptuala se imbina cu studiul de caz, pe de o parte clarificand importanta unei Begriffsgeschichte romanesti, iar pe de alta demonstrand cum demitizarea face posibila antelegerea mai obiectiva a trecutului.”
Victor Neumann (editor) este istoric, profesor de istorie moderna universala si de istorie moderna a Romaniei la Universitatea de Vest din Timisoara.
Domenii de cercetare: istoriografie, multiculturalitate si interculturalitate, istorie conceptuala, teoria istoriei. Este coordonator al scolii Doctorale Internationale de Istorie Conceptuala “Reinhart Koselleck” din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, infiintata in cooperare cu profesorul Armin Heinen de la Universitatea din Aachen si sustinuta financiar de Fundatia Volkswagen din Germania.
Dintre cartile cunoscute publicului roman, amintim Tentatia lui homo europaeus, Iasi, 2006 si Neam, Popor sau Natiune, Bucuresti, 2005.
Armin Heinen (editor) este profesor de istorie premoderna si moderna la Universitatea din Aachen. A urmat studii de istorie, stiinte politice si matematica la Universitatea din Frankfurt am Main, studii doctorale la Universitatea din Trier. Incepand cu 1998 este profesor titular la Universitatea din Aachen. A publicat lucrari de istorie comparata europeana, germana, olandeza, americana si franceza.
Dintre cartile cunoscute publicului roman, amintim Legiunea Arhanghelul Mihail, Bucuresti, 2006.