N-o să vă recomand rețeta mea fancy de limonadă cu lămâie, ghimbir și rodie, ci fix 5 cărți care să vă răcorească mințile și să vă dea fiori. Ce poate fi mai chill de-atât?
De la stânga la dreapta: Băiatul meu frumos de David Sheff, Secretul de Lee & Andrew Child, Dacă spui cuiva… de Gregg Olsen, Vila de Rachel Hawkins și Crimă în familie de Cara Hunter. Nu vă amăgiți, nu sunt deloc lecturi facile de șezlong. O să vă gândiți la ele mult după ce le veți citi ultimele pagini.
Vă las mai jos un singur citat din Băiatul meu frumos – cartea asta tulburătoare, pe care ar trebui să o citească orice părinte de adolescent și să o discute în clasă orice diriginte de gimnaziu și liceu. Este nu doar povestea unei dependențe, ci a unei maturizări. Este despre familie și dinamica tată-fiu, despre prietenie și cum aceasta poate fi volatilă și înșelătoare în adolescență, despre iluzia unor soluții ușoare la întrebări complicate. Este o carte despre luptă și reziliență, despre iubire și disperare.
Sun din nou la închisori pentru a afla dacă a fost arestat. Sun din nou la camerele de gardă ale spitalelor. Apoi, fratele lui Karen îl vede, sau crede că îl vede, pe strada Haight, stând ghemuit într-un colț, evaziv, agitat și cu un aer suspect. Sunt devastat — stupefiat, îngrozit. Nimic din viața mea nu m-a pregătit pentru a face față îngrijorării paralizante care mă copleşeşte atunci când nu știu unde este. Mi-l imaginez pe Nic rătăcind pe străzile din San Francisco aidoma unui animal sălbatic, rănit și disperat.
Dacă vă e greu cu cartea (sper că nu!), puteți încerca filmul – este una dintre puținele ecranizări care completează în mod fericit povestea scrisă. Îl găsiți pe Amazon Prime.
Secretul este încă un roman din seria Jack Reacher – de data aceasta povestea se concentrează pe căutarea sursei unor informații despre evenimente petrecute în trecut, care reverberează peste decenii și provoacă niște morți aparent absurde. E o lectură de vară pentru fanii romanelor action & adventure, dar dacă dați laoparte stratul acesta, găsiți anatomia oricărei rețele de mușamalizare a unor crize cu urmări politice devastatoare. Pentru că puteți să-i citiți pe frații Child și să vă uitați în jur – nu sunt chiar mari diferențe între modul în care dispar urmele unor atrocități americane și cel în care se risipesc scandaluri politice, dispar dosare de anchetă sau mor procese în care sunt implicați diverși potentați din restul lumii.
Dacă spui cuiva… a stat vreo 80 de săptămâni în topurile New York Times și Amazon. Și nu, nu este o poveste ușor de dus, ci dimpotrivă. Îți trebuie stomac tare pentru cartea asta! Vorbește despre pandemia mondială de abuz în familie, despre manipulare, crime, pedepse inumane aplicate copiilor și despre minciună. De la cea mai nevinovată până la cea instituțională, care ar fi putut salva vieți. Ani la rând, în spatele ușilor închise ale fermei lor din Raymond (Washington), mama lor sadică, Shelly, și-a supus fetele unor abuzuri inimaginabile, umilințe, torturi și terori psihice. Trecând împreună prin toate aceste experiențe, Nikki, Sami și Tori au dezvoltat o legătură sfidătoare care le-a ajutat să devină mult mai puțin vulnerabile decât și-a imaginat Shelly. Chiar și în timp ce alții erau atrași în pânza întunecată și perversă a mamei lor, cele trei surori au găsit puterea și curajul de a scăpa de un coșmar tot mai intens, care a culminat cu mai multe crime. Gregg Olsen a devenit condeiul acestor trei voci – trei femei care abia la maturitate au găsit curajul de a-și povesti viața, pentru a împiedica tragedii asemănătoare.
Vila este un literary mystery – povestea unei crime, dar și povestea unei cărți celebre, o tragică poveste de iubire și o poveste despre ce poți face când viața te zdrobește într-o clipă: te aduni și mergi mai departe sau te scufunzi? Vila Aestas din Orvieto e acum o luxoasă casă de vacanță, dar în 1974 se numea Vila Rosato și a fost scena unei tragedii cumplite. Nimeni nu a dezlegat enigma, deși în urma incidentului au apărut unul dintre cele mai mari romane horror din istorie și un album muzical multipremiat care fac trimitere la ea. Inspirată de Fleetwood Mac, crimele lui Charles Manson și vara petrecută de Percy și Mary Shelley cu Lordul Byron la castelul de la Lacul Geneva — locul de naștere al lui Frankenstein —, Vila e un meta-mystery absolut remarcabil. Ce mi-a plăcut la carte asta este că are personaje iubibile și atașante care devin peste câteva pagini absolut detestabile. Femei care iubesc cu patimă, dar sunt capabilă de acte radicale. Demimondene naive și exaltate care se transformă în femei imperturbabile. Bărbați care se lasă iubiți până la sfârșit, fără să știe că sunt triste figuri într-o piesă macabră, scrisă din invidie și trădare.
Crimă în familie se citește ca un serial true crime de pe Netflix. Pentru că acesta este conceptul cărții. Un thriller care te absoarbe cu totul, scris ca un scenariu de televiziune și care îl face pe cititor să-și pună întrebări și să cerceteze fotografii, hărți, rapoarte de autopsie și alte dovezi. Dar poate să-și dea seama cine minte? Poți afla nu doar cum se construiește un astfel de serial, cum se aleg experții care contribuie la documentare, dar și despre dinamica din cadrul unei echipe și manipularea aducătoare de audiență. Cartea asta te învață că e bine să fii pregătit atunci când vrei să afli adevărul despre ceva petrecut demult, căci poți avea surprize de-a dreptul letale. Secrete adânc îngropate în subconștient se ridică la suprafață și provoacă un taifun care reașază relații de familie, prietenii și chiar platouri de filmare 😊.
P.S. Chiar astăzi, 15 iulie 2024, Editura Trei împlinește 30 de ani de activitate. 30 de ani, mii de titluri traduse și lansate în România, colecții care au devenit emblematice pentru publicul cititor și aceeași pasiune pentru lectura de calitate. Primele pagini din istoria editurii s-au scris în cheie psihologică. Asta pentru că în 1994 acest domeniu abia începea să suscite interesul publicului și al profesioniștilor. Colecțiile Opere Esențiale Freud și Opere Complete Jung au fost primite cu mare entuziasm și sunt căutate chiar și acum, după trei decenii – practic, aceste titluri sunt cele mai longevive din portofoliul editurii. Pe lângă consolidarea listei de autori de psihologie a luat naștere zona de ficțiune, unde au apărut autori din literatura contemporană, titluri premiate și ecranizate. Editura Trei a adus în România colecția Nordic Noir – o selecție atentă a celor mai bune thrillere scandinave, dar s-a îngrijit și de crearea primei colecții de titluri pentru adolescenți – Young Fiction. Au urmat niște colecții spectaculoase de literary fiction la Pandora M (unde ulterior a crescut minunata colecție Anansi. World Fiction) și cărți pentru copii – PanDA și Literati. Iar zona de nonficțiune a crescut frumos cu self help, istorie, cărți de lifestyle, sănătate și nutriție. La mulți ani, Trei!