Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara “La Vest de Est / La Est de Vest“, desfăşurat în perioada 24-26 octombrie, reprezintă, în opinia organizatorilor, o reuşită. Aproape 400 de iubitori de literatură au fost prezenţi, pe parcursul celor 3 zile ale evenimentului, la Muzeul de Artă Timişoara, iar autorităţile locale – mulţumite de reuşita primei ediţii – s-au arătat entuziaste să susţină continuitatea proiectului. Următoarea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara “La Vest de Est / La Est de Vest“ va avea loc în perioada 23-25 octombrie 2013.
Aşadar, dintr-un proiect iniţiat de o agenţie de comunicare din afara Timişoarei, Festivalul a fost adoptat atît de public, cît şi de partenerii care au susţinut prima ediţie. Cei 12 invitaţi ai primei ediţii, precum şi textele citite de ei în cadrul a Festivalului pot fi găsite pe www.headsome.ro.
Organizatorii Festivalului sînt Oana Boca, Ioana Gruenwald şi Robert Şerban – sub umbrela agenţiei Headsome Communication.
„Nu a fost foarte simplu să punem pe picioare Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara «La Vest de Est / La Est de Vest». De-a lungul acestei veri, care, pe malurile Dîmboviţei, a fost uşor mai complicată, era să pierdem de două ori proiectul… Şi cînd spun că eram cît pe ce «să-l pierdem», mă refer, fireşte, la susţinerea finaciară – şi aşa fragilă – de care am beneficiat pentru început. Am reuşit, însă, pînă la urmă să găsim o soluţie, şi am găsi-o împreună cu un partener pe care nu se prea înghesuie lumea să-l laude, dar eu o s-o fac: este vorba despre Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional – Departamentul «Cultură scrisă». Desigur, pe parcurs, Ministerului i s-au alăturat şi alţi parteneri în lista celor care au devenit susţinătorii FILTM. Dar sprijinul lor iniţial a fost vital.
Soţul meu se tot întreabă de ce am simţit nevoia să iniţiez un festival internaţional de literatură la Timişoara sau, în fine, de ce încă un festival de gen în România, o ţară în care nu se înghesuie nici un sponsor să susţină astfel de evenimente. Ce pot să spun? În afară de pasiunea mea pentru tot ceea ce a însemnat cîndva colecţia «A Treia Europă» de la Polirom, plus proiectele Fundaţiei cu acelaşi nume, nu mă pricep să amintesc ceva în mod special. Pentru că, de fapt, asta doreşte să fie FILTM: o continuare, într-o manieră deschisă publicului larg, a tradiţiei studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia «A Treia Europ㻓, spune Oana Boca, managing partner Headsome Communication.
„Timişoara a fost pentru noi confirmarea faptului că mai este loc de evenimente literare, că, încet-încet, publicul-cititor român începe «să prindă gust» de lecturile publice, să fie curios să participe la dezbateri, să pună întrebări şi să afle ce se întîmplă cu lumea literară din afara graniţelor României. Şi nu trebuie să ne aruncăm privirea mult prea departe. E suficient să priveşti înspre Serbia, Croaţia, Ungaria…“, adaugă Ioana Gruenwald, cealaltă jumătate a agenției Headsome Communication.
Prin urmare, nu uitați că în perioada 23-25 octombrie 2013 Timișoara va fi capitala culturală a României și rezervați-vă locuri din timp la FILTM.