A început Proctor-mania!

A început Proctor-mania!

Jo Nesbo este un foarte cunoscut și admirat autor norvegian de thrillere. A cucerit nu doar Scandinavia, ci întreaga lume cu cărțile sale pline de personaje originale, acțiuni complexe și răsturnări de situație surprinzătoare. Ce este și mai surprinzător la Nesbo – lejeritatea cu care îmbină genurile literare, reușind să scrie atât thrillere de mare succes comercial, cât și cărți pentru copii, de care toată lumea a devenit dependentă.

Nu știu cum face asta, dar mă bucur că apar și la noi cărțile sale pentru copii. Prima este Pudra pentru pârțuri a doctorului Proctor, o carte care provoacă, garantat, măcar două-trei hohote de râs per pagină. Însuși titlul cărții – despre jenantele și deloc elegantele zgomote fiziologice – stârnește interesul picilor, fiindcă e vorba despre ceva ce lor li se interzice. Și cum teoria perseverenței infantile spune că dacă vrei să încurajezi un copil să facă un lucru, trebuie să i-l interzici, cartea aceasta devine instantaneu irezistibilă pentru micii cititori.

Doctorul Proctor este un profesor foaete talentat, un inventator straniu și un pic nebun. De fapt, acum este un inventator ajuns la vârsta senectuții, dar care tot își mai așteaptă marea șansă. La o invenție strălucită, la recunoașterea geniului său, la celebritate. Se pare că visul său este pe cale să se îndeplinească, pentru că lucrează la o descoperire epocală, împreună cu vecina sa Lisa și ciudatul ei prieten Nilly: cea mai puternică pulbere pentru pârțuri din lume.

 

 

Dar cum în fiecare carte sunt personaje pozitive și personaje negative, echipa noastră de inventatori este urmărită atent din umbră de gemenii lipsiți de scrupule Truls și Trym Thrane. Drama care ia naștere pe Bulevardul Cannon va avea repercusiuni care se vor întinde dincolo de orice imaginație, incluzând o urmărire prin sistemul de canalizare din Oslo, anaconde și chiar temuta agenție NASA. Și acesta este doar începutul aventurilor!

Back to top