Alchimistul, după 25 de ani

Alchimistul, după 25 de ani

Ediţia aniversară a romanului Alchimistul a apărut la Humanitas într-o formă grafică deosebită şi cuprinde o superbă mărturie a scriitorului la 25 de ani de la publicarea primei ediţii.

Alchimistul, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Cartea, uluitoare prin simplitatea şi înţelepciunea ei, este povestea unui păstor andaluz pe nume Santiago care îşi părăseşte casa din Spania, aventurându-se în deşertul egiptean pentru a găsi o comoară îngropată în Piramide. Nimeni nu ştie care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depăşească obstacolele întâlnite în drumul prin deşert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea unor bunuri lumeşti se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înlăuntrul său.

Plină de culoare, evocatoare şi profund umană, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele şi despre cât este de important să ne ascultăm inima.

„Acum 25 de ani, când a fost publicat pentru prima dată în Brazilia, ţara mea natală, nimeni nu i-a dat vreo importanţă Alchimistului. Un librar din nord-estul țării mi-a spus că în prima săptămână  de la lansare a fost cumpărat un singur exemplar. Au mai trecut apoi şase luni până să vândă al doilea exemplar, iar cumpărătorul era acelaşi! Și cine știe cât timp a mai trecut până să vândă a treia carte! Până la sfârșitul anului, tuturor le era limpede că Alchimistul nu merge. Editorul meu a hotărât să scape de mine şi a reziliat contractul. S-a spălat pe mâini şi mi-a pus practic cartea în braţe. Aveam 41 de ani și eram disperat. Dar niciodată nu mi-am pierdut credința în cartea pe care am scris-o şi nici nu mi-am abandonat viziunea. De ce? Pentru că toată fiinţa mea, inima şi sufletul, era în paginile acelea, iar eu trăiam acea metaforă. Un om porneşte la drum, având în minte un loc plin de frumuseţe şi magie, în căutarea unei comori necunoscute. La sfârșitul călătoriei sale, își dă seama că în tot acest timp comoara a fost cu el. Eu mi-am urmat Legenda Personală, și comoara mea a fost darul de a scrie. Și am vrut să împart aceas tă comoară cu toată lumea. (…)“

De atunci, Alchimistul a fost tradus în 80 de limbi, a stabilit recorduri absolute de vânzări şi a schimbat nenumărate vieţi. „Paulo Coelho stăpâneşte secretul Alchimiei literare“, spunea Kenzaburō Ōe, laureat al Premiului Nobel pentru literatură.

„Deși împlineşte 25 de ani, Alchimistul nu face parte din trecut. Este o carte vie. La fel ca inima şi sufletul meu, trăieşte, pentru că inima și sufletul meu sunt în ea. Iar inima și sufletul meu sunt inima și sufletul vostru. Eu sunt Santiago, păstorul care-şi caută comoara, la fel cum şi voi sunteţi Santiago, căutându-vă comoara. Povestea unuia este povestea tuturor, și căutările unui om sunt căutările întregii omeniri. Acesta este, cred eu, motivul pentru care, după atâţia ani, Alchimistul vorbeşte pe limba atâtor oameni, din culturi diferite şi din toate colţurile lumii“.

Dacă ați uitat încotro vă îndreptați, în ce credeți și ce promisiuni v-ați făcut demult, când planurile de viitor și idealurile vă erau hrană zilnică, recitiți Alchimistul.

 

Back to top