Andrei Dósa, 10 cărți iubite

Andrei Dósa, 10 cărți iubite

Continuăm seria de articole dedicată preferințelor literare ale scriitorilor români contemporani. Știm că îi iubiți pe Andrei Dósa, dar poate nu știați ce cărți îndrăgește el. Iată-le:

 

József Attila: Poezii – pentru că multă vreme m-am orientat după el și am crezut că după el nu se mai poate scrie poezie (aveam 20 de ani, habar n-aveam despre ce se mai întâmplă în literatură).

Petri György: Explicații pentru P.M. – rămâne, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai puternice cărți de poezie scrise în Ungaria după 1945. Sper să fiu în stare s-o traduc într-o bună zi pentru publicul român.

Dan Sociu: Cântece Excesive – prima carte de poezii a unui poet român contemporan pe care mi-am cumpărat-o.

Mircea Cărtărescu: Nostalgia – probabil una  dintre cărțile cele mai memorabile pe care le-am citit. Chiar și după atâta timp de la lectură, mi-au rămas vii în minte multe scene și imagini de acolo.

J.D. Salinger: Seymour, o prezentare – cartea care m-a îndemnat s-o apuc pe calea literaturii. Asta s-a întâmplat cam pe vremea când lui V. Leac îi apărea volumul de poezii intitulat Seymour: sonată pentru cornet de hârtie.

Anthony Burgess: Portocala Mecanică – una dintre cele mai subversive cărți citite de mine. Abia după ce am citit-o am început să gust și eu muzica clasică.

Apuleius: Măgarul de aur – fuck postmodernism, read this.

Vladimir Makanin: Underground – cum să faci față tratamentelor care ți se aplică într-o casă de nebuni din Uniunea Sovietică. Cum să rămâi om într-un sistem opresiv despre care lumea credea că e etern precum soarele. Cum să rămâi tu însuți în timpul capitalismului sălbatic.

Andrei Platonov: Cevengur – romanul care descrie poate cel mai bine absurditatea unui sistem.

John Kennedy Toole: Conjurația Imbecililor – cel mai simpatic grăsan pe care l-a dat vreodată literatura americană.

Back to top