Publicat prima oară la Belgrad, în octombrie 2010, cu titlul Moartea e un zvon neverificat, volumul Unde sînt eu în toată povestea asta? a apărut în urmă cu câteva zile în colecția Biblioteca Polirom. Volumul este disponibil și în ediție digitală.
Cartea îndrăgitului regizor, debutul său editorial, deapănă o poveste ce pornește din vremurile de școală, când Iuri Gagarin zbura prima oară în spațiu, traversează tragedia destrămării Iugoslaviei și a războiului din Bosnia-Herțegovina și ajunge până în ziua de azi, la prietenia cu celebrul star hollywoodian Johnny Depp și la expatrierea în Franța. Cele mai fascinante sînt divagațiile, care cuprind, de data aceasta în scris, într-un stil deosebit de plastic și antrenant, minunatele imagini cu care sîntem deja familiarizați din filmele sale: poveștile nebunești din Balcani, personajele sentimentale, uneori grotești, însă debordînd de viață.
„Cred în artă ca formă de terapie pentru oamenii care s-au săturat să fie manipulați, și sînt din ce în ce mai mulți. Paradoxul acestei cărți este că vorbește în același timp despre memorie și despre uitare, într-o epocă în care ființa umană are tendința să uite din ce în ce mai repede, ba chiar să ignore trecutul ce nu este pus în mod voit în lumină“, mărturisește Emir Kusturica. Critica literară a confirmat și talentul scriitoricesc al lui Kusturica: „Acest film baroc, unde ironia se dispută cu extravaganța, e semnat de Emir Kusturica. De fapt, este viața sa, pe care o povestește într-o autobiografie minunat de balcanică, la fel ca și titlul său“, scria Le Figaro Magazine.
Emir Kusturica s-a născut în 1954, la Sarajevo, unde și-a petrecut copilăria și adolescența. În 1978, a absolvit Academia de Arte Frumoase din Praga (celebra FAMU) și a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciați regizori sîrbi. Este cunoscut publicului datorită filmelor sale: Ce mai știi de Dolly Bell? (1981), Tata în călătorie de afaceri (1985), Vremea țiganilor (1988), Arizona Dream (1993), Underground (1995), Pisica albă, pisica neagră (1998), Viața e un miracol (2004), Promisiunea (2007). A fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția și de două ori cu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea, din 1999, de la lansarea albumului muzical Unza Unza Time, face turnee internaționale împreună cu trupa sa, The No Smoking Orchestra; au concertat și la București, pe 10 decembrie 2008.