Autor, autor, autor

Autor, autor, autor

În vara aceasta au apărut două cărți de interviuri cu scriitori români, care umplu o nișă dificil de tratat de jurnalismul nostru cultural, din ce în ce mai puțin vizibil. Volumele Literatura de azi. Dialoguri pe net de Daniel Cristea-Enache și Ce-a vrut să spună autorul, coordonat de Marius Chivu ne arată fața literaturii contemporane: prietenoasă și așteptând doar invitația la șuetă.

Literatura de azi. Dialoguri pe net cuprinde interviuri având ca temă literatura și cărțile, în care cei intervievați împărtășesc publicului din experiența elaborării unui text, din ceremonialul scrisului și, desigur, diverse întâmplări legate de prietenii literare sau pur omenești. În dialogurile cu Răzvan Petrescu, Dan Lungu, Emil Brumaru, Ioan Es. Pop, Radu Pavel Gheo, Livius Ciocârlie, Carmen Mușat, Lucian Dan Teodorovici, Vasile Ernu, Norman Manea, Radu Vancu, Silviu Lupescu veți descoperi întrebări foarte bine documentate, care smulg mici secrete scriitoricești, mici frivolități literare, mărturisiri și vise.

„M-am bucurat să-i citesc pe cei 12 invitați ai lui Daniel Cristea-Enache, care au fost cînd tăioși, când molcomi, când dând ghes amintirii, când explorandu-și propriul trecut, propriile dileme, propriile obstacole sau vulnerabilități. Sunt 12 oameni ai cărților, deloc «geniali», deloc din panteon, deloc aburcați să înhațe Premiul Nobel. 12 oameni care, puși împreună, reușesc să arate că literatura română nu este o colecție de egolatrii pompoase, ci un loc unde dialogul este posibil, necesar și chiar indicat (ca la prospectele farmaceutice) pentru «sănătatea» unei culturi“, spune Ovidiu Șimonca.

 

„Dialogul la care m-a provocat Daniel Cristea-Enache a fost un incitant prilej de introspecție. Sunt mișcat că mărturia mea și-a găsit locul între condeie de o invidiabilă pregnanță și originalitate. Avem în față un volum excelent, plin de fervoare și farmec, animat de un seducător har al expresiei care confirmă creativitatea de vaste resurse – și în această tulbure perioadă – a literelor românești. Nu putem decât să fim recunoscători admirabilului nostru amfitrion pentru devoțiunea inteligentă cu care ne-a regizat și înfrățit în această aventură livrescă“, adaugă Norman Manea.

Marius Chivu a selectat pentru volumul Ce-a vrut să spună autorul din interviurile publicate din 2002 încoace în diverse publicații literare prestigioase.

„Recitind interviurile selectate pentru acest volum am constatat că unele întrebări sunt recurente și mi s-a întărit convingerea că întrebprile banale pot primi răspunsuri memorabile“, spune autorul.

27 de scriitori din mai multe generații discută cu Marius Chivu despre arta scrisului, despre împlinirile și frustrările pe care aceasta le presupune, despre relația cu criticii și cu cititorii, dar și despre viața lor privată, despre visurile și pasiunile lor mai puțin cunoscute. Fiecare dialog este urmat de un update în care intervievatul își comentează, după ani, propriile răspunsuri, povestind ce s-a schimbat între timp în viața și literatura sa, și de un bonus cu exercițiile de imaginație prilejuite de anchetele revistei Dilemateca. Marius Chivu deschide astfel o ușă către culisele lumii literare din România anilor 2000, cu trimiteri atât în trecut, cât și în viitor.

De-a lungul anilor au intrat în dialog cu Marius Chivu și apar în acest volum Ștefan Agopian, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Livius Ciocârlie, Andrei Codrescu, Dan Coman, Gheorghe Crăciun, Cătălin Dorian Florescu, Șerban Foarță, Radu Pavel Gheo, Nora Iuga, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Angela Marinescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Răzvan Petrescu, Andrei Pleșu, Ioan Es. Pop, Ana Maria Sandu, Robert Șerban, Tia Șerbănescu, Cristian Teodorescu, Lucian Dan Teodorovici, Radu Vancu.

Eu aș include fără ezitare ambele volume în bibliografia de liceu, care suferă încă de prea multă scorțoșenie.

Back to top