O carte cu un titlu incitant, Bărbații de pe canapeaua mea, de Brandy Engler si David Rensin, vine să confirme – dacă mai era nevoie -, că sexul slab nu e cel care cântărește mai puțin la naștere, nici cel care poartă rochie. Sexul slab e cel care se lasă protejat cel mai mult, cel care se lasă dorit, așteptat, nu pentru că ar fi extraordinar, ci pentru că e atât de fragil încât uneori se teme și de propria umbră.
Femeile presupun de obicei că bărbații vor doar să facă sex și, poate, după aceea să se înfrupte dintr-o pizza și să bea o bere. După care să mai aibă o partidă de sex. Brandy Engler ne arată că, în realitate, bărbații vor sex, dar nu numai sex.
Prin intermediul poveștilor pacienților veniți la cabinetul său de psihoterapie – afemeiați cronici, dependenți de pornografie sau de prostituate, bărbați suferind de gelozie, de disfuncții erectile, de teama de intimitate sau de pierderea libidoului –, Engler demonstrează că la baza comportamentului sexual al bărbaților se află adesea nevoia unei legături mai strânse, nevoie despre care le este dificil să discute cu femeile din viața lor.
Educați că e mai acceptabil să se exprime sexual decât emoțional, mulți dintre ei se folosesc de sex pentru a-și satisface nevoile neîmplinite de putere, acceptare, apreciere de sine, alinare și afecțiune. Copleșiți de figura maternă sau de prima mare iubire, mulți bărbați își reprimă apoi afectivitatea și tandrețea și se transformă fie în prădători sexuali – vânători avizi de noi și noi cuceriri în fiecare zi – fie în stane de piatră, niște împăiați la care ajungi doar cu răbdare sisifică și evident, cu multă iubire.
Probabil că o analiză similară în tabăra femeilor ar duce la concluzii asemănătoare. Cu toții suntem imperfecți, fragili, prea orgolioși să ne recunoaștem sentimentele și de multe ori prea proști ca să ne admitem slăbiciunile.
Dacă veți citi cu atenție această carte veți descoperi că succesiunea de cazuri de pe canapeaua psihoterapeutei este acompaniată discret de propria poveste sentimentală. Engler își exorcizează slăbiciunile și micii monștri orgolioși și posesivi, relatând cu parcimonie despre propria relație cu Rami, fantele exotic și pe jumătate însurat care o tulbură și o intrigă în aceeași măsură. Rami o atrage și o respinge în același timp, relația cu el e un continuu joc de-a șoarecele și pisica – și poate tocmai asta dă sare și piper vieții lor de cuplu. În final, distanța geografică învinge și fiecare își vede de ale lui, păstrând amintirea unei iubiri atipice.
O carte utilă tuturor acelora care nu mai știu ce soluții să adopte pentru a relaxa atmosfera de budoar. O perspectivă nouă asupra dinamicii sexului și a relațiilor, o alternativă oferită doamnelor care doresc să afle ce vor bărbații cu adevărat, să înțeleagă de ce se comportă ei într-un anumit fel și ce pot face pentru a-și îmbunătăți relația. Și, la final, o sugestie de urmat: dacă sunteți în impas, alegeți consilierea personală sau de cuplu, uneori avem nevoie de o opinie neutră.