Sunt rarisime femeile care nu au avut o confruntare, oricât de discretă, cu mama iubitului. Sunt și mai rarisime mamele de băieți care înțeleg că la maturitate fiii lor nu mai au nevoie de ajutor, ghidare și consiliere, ca în copilărie.
Cartea lui Michael Gurian, Prezența invizibilă. Bărbatul și femeile din viața lui, explorează cu sensibilitate legăturile care se creează între mame și fiii lor, care devin iubiții unor femei care trebuie să le accepte trecutul. Titlul original al cărții este Mothers, Sons and Lovers și explică foarte clar evoluția de la relația maternă la cea partenerială.
Ediția de față pornește de la ideea că relația primordială din viața unui bărbat, cea cu mama sa, devine o prezență invizibilă care supraveghează și uneori afectează relațiile pe care el le va avea de-a lungul vieții cu partenerele.
Autorul face o comparație între culturile occidentale, în care obiceiurile și ritualurile au devenit stereotipuri, și culturile străvechi, care încă mai sunt dependente de tradiții, precum cele din Orient sau America de Sud. Adolescența reprezintă granița dintre copilărie și maturitate, iar aceste culturi o marchează prin ritualuri de trecere, mici ceremonii în cadrul cărora adolescentul este încurajat să devină „războinic“, să înfrunte lumea, să își asume provocări și să se desprindă de căminul părintesc. Mama și tatăl devin figuri-reper, dar nu vor continua să aibă aceeași implicare în evoluția tânărului – el va trebui să ia decizii pentru sine, să își rezolve problemele și să meargă la ei pentru sfaturi, nu pentru soluții.
Societate occidentală a renunțat la delimitarea adolescentului de familie și la încurajarea acestuia să își asume propriul destin prelungind perioada în care acesta rămâne dependent de ajutorul familiei. Este de notorietate faptul că tot mai mulți tineri preferă să locuiască împreună cu părinții cât timp încă mai studiază – iar studiile se pot prelungi uneori până spre 30 de ani.
Ce e de făcut dacă ești o mamă posesivă? Un tată absent? Un tânăr dezorientat în relația afectivă pentru că încă mai simți sforile mamei? Mai întâi, citește cartea aceasta, parcruge toate seturile de întrebări, reia pasajele care îți pot fi de folos și la final asumă-ți noua viață. Vei vedea că relațiile vor fi mai bune, mai profunde și mai puțin tensionate.