Este posibil ca după citirea acestei cărți să vă modificați radical obiceiurile alimentare și chiar să vă salvați viața. Acesta este primul articol semnat de G.P. Negulescu și Gheorghe Mencinicopschi.
Publicat în 2007, Studiul China (studiul nutrițional cel mai exhaustiv efectuat până în prezent, cu implicațiile sale asupra alimentației, pierderii în greutate și sănătatea pe termen lung), poate fi considerat unul dintre cele mai importante referitoare la nutriție. Studiul China se poate constitui în cea mai convingătoare dovadă
referitoare la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului și a altor boli ale europenilor printr-o nutriție adecvată.
Parcurgerea cărții sa este lejeră, termenii medicali sau nutriționali sunt simpli și ușor de înțeles, comparațiile și stilul „sfătos“ de povestitor este deosebit de agreabil. Toate acestea, în ciuda unui nivel științific profund și categoric, susținut de cele peste 750 de titluri științifice citate la bibibliografie și de o experiență de cercetare de peste 40 de ani în domeniul nutriției comparative a Prof. T. Campbell, considerat unul dintre titanii acestui domeniu științific. Într-un stil relaxat și prietenos, Campbell ne prezintă evoluția sa ca membru al unei societăți bazate pe valorile tradiționale nutriționale ale coloniștilor americani crescuți în mediul rural:
„Tocmai terminasem de mâncat un mic dejun copios, ca la țară, alcătuit din ouă, slănină, cârnați, cartofi prăjiți și șuncă, alături de două căni zdravene de lapte de vacă integral. Mama mea gătise acea fantastică mâncare“.
Se întâmpla în America anilor 1950. Acest gen de alimentație a făcut parte din stilul de viață considerat optim al lumii occidentale până la mijlocul anilor 1980.
Procentele dramatice de boli cardiovasculare, diabet, cancer, considerate de specialiști ca având posibile cauze alimentare, au dus la inițierea unor studii cerute de societate și de factorii guvernamentali implicați în acțiunile de coordonare a sănătății naționale a societății occidentale.
Așa a apărut Studiul China, o acțiune științifică riguroasă desfășurată pe întreg teritoriul Chinei, pe adulți selectați cu vârsta între 35 și 64 de ani. A fost cel dintâi și singurul metastudiu care a investigat astfel experiența alimentară și consecințele ei pentru sănătate.
Dietele chinezești erau bogate în alimente de origine vegetală. În toate celelalte studii efectuate pe subiecți vestici, dietele erau bogate, unele chiar abundente în alimente de origine animală.
Descoperirile din Studiul China arată că, cu cât este mai scăzut procentul de alimente de origine animală, cu atât sunt mai mari beneficiile în ceea ce privește sănătatea. Așadar este rațional să presupunem că procentul optim de produse de origine animală poate să ajungă până la 0%, mai ales pentru persoanele cu predispoziții pentru o boală degenerativă. Însa acest lucru nu a fost dovedit în mod absolut.
Este adevărat și sigur că majoritatea beneficiilor pentru sănătate sunt realizate când nivelul de alimente de origine animală este foarte redus, uneori chiar la nivelul zero. Autorii vă sfătuiesc să încercați să eliminați toate produsele de origine animală din alimentația dumneavoastră, dar să nu faceți o obsesie din acest lucru. Dacă o supă vegetală are ca bază zeama în care s-a fiert o bucată de pui, sau dacă o felie sănătoasă de pâine integraăa are în ea o cantitate redusă de ou,unt sau branză, nu va îngrijorați. Cel mai probabil, aceste cantități nu sunt importante din punct de vedere nutrițional.
A mânca trebuie să fie o experiență plăcută și lipsită de griji, nu trebuie să se bizuie pe ideea că este obligatoriu să renunțăm la ceva. Păstrarea acestei situații simple este esențiala dacă vrem să ne bucurăm de hrana pe care o mâncăm. Gândind astfel nu vom fi stresați de cantitățile minuscule de alimente de origine animală uneori asociate cu produsele de bază. Acest gen de alimentație va fi mult mai ușor de pus în practică , în special atunci când mâncăm în oraș sau cumpărăm alimente deja preparate.
Pentru majoritatea americanilor, ideea de a renunța la toate produsele de origine animală – carne de vită,pasare, pește, brânză, lapte și ouă – nu pare, ci este imposibilă. Este ca și cum li s-ar cere să nu mai respire. Ideea în sine li se pare ciudată, fanatică sau fantastică, afirmă autorii. Acest lucru constituie cel mai mare obstacol pentru adoptarea unei alimentații preponderent vegetariană: majoritatea oamenilor care aud de ea nu o iau în serios, în ciuda beneficiilor sale impresionante pentru sănătate.
„Dacă ești unul dintre acești oameni, dacă ți se par interesante aceste descoperiri, dar știi în inima ta că nu vei fi niciodată în stare să renunți la carne, atunci sunt sigur că oricât de multe discuții se vor purta, ele nu te vor convinge vreodată să te razgândești.Trebuie doar să încerci“. Toate beneficiile pentru sănătate prezentate în această carte nu sunt numai pentru călugării tibetani sau fanaticii spartani. Și tu te poți bucura de ele. Este alegerea ta!
Manâncă suficient. Una dintre țintele pentru sănătatea ta poate fi dorința să slăbești.