Când rutina duce spre dezastru

Când rutina duce spre dezastru

Anna Benz, eroina romanului Casnica, de Jill Alexander Essbaum, este un personaj care i-a trezit pe criticii literari din amorțeală. Unora li se pare că este o Karenina modernă, care combină senzualitatea periculoasă din Cincizeci de umbre ale lui Grey cu disperarea Doamnei Bovary.

2979Anna Benz, o americancă în vârstă de aproape 40 de ani, locuieşte cu soţul său elveţian, Bruno – care este bancher – şi cei trei copii mici ai lor într-un orăşel liniştit de lângă Zürich. Deşi duce o viaţă prosperă şi aşezată, Anna simte că e în pragul unui colaps mental: rutina, bunăstarea, viața de familie așezată, aceleași priviri din partea soțului, același program zi după zi…toate o apasă.

În derivă şi incapabilă să comunice cu soţul ei şi să-şi înţeleagă propriile gânduri şi sentimente, Anna încearcă să-şi regăsească entuziasmul cu ajutorul unor experienţe noi. La sugestia soțului începe niște cursuri de germană, merge la un psihoterapeut pentru analiză jungiană şi de aici viața sa ia o turnură stranie. Anna se regăsește în postura hedonistă a celei care nu refuză și nu-și refuză o serie de aventuri sexuale, în care intră cu o nonşalanţă uimitoare. Dar situaţia devine tot mai apăsătoare şi vârtejul de minciuni îi scapă de sub control. Pentru că a trecut dincolo de limitele moralei, Anna va descoperi că nu mai există întoarcere.


Un roman de debut despre
Anna, o casnică plictisită care, asemenea eroinei cu acelaşi nume din romanul lui Tolstoi, se aruncă într-o aventură psihologică şi sexuală a autocunoaşterii. – The Oprah MaMagazine

Senzual şi profund, acest roman extraordinar de bine scris dezvăluie sufletul sfâşiat al unei femei. – People

Cartea lui Essbaum e construită impecabil, meticulos, iar alternanţa trecut-prezent e redată cu mare virtuozitate. – Chicago Tribune


Jill Alexander Essbaum este autoarea mai multor volume de poezie, iar selecţii din poemele sale au apărut în antologiile The Best American Poetry şi The Best American Erotic Poems, 1800–Present. A fost recompensată cu Bakeless Poetry Prize şi a primit două burse NEA pentru literatură.

Back to top