Carte tipărită versus eBook: disputa continuă

Carte tipărită versus eBook: disputa continuă

…Deși nu e tocmai o dispută, e mai mult o discuție nesfârșită în cadrul căreia se aduc argumente pro și contra fiecărui suport de lectură. Vor dispărea cu totul cărțile tipărite în următoarele decenii? Vor reuși toți împătimiții lecturii să se împace cu dispozitivele de citit care sunt din ce în ce mai elaborate și mai complicat de folosit? Copiii, care acum fug de carte ca dracul de tămâie, vor fi oare convinși să se apropie de ea daca e pe suport electronic? Unde se duc banii din vânzarea eBook-urilor, mai bine zis cum se împart? Și ce valoare mai are o operă sau un creator dacă un eBook are un preț minuscul?

Toate aceste întrebări au făcut deliciul dezbaterii organizate joi seara de elefant.ro și Polirom la Books Coffee Club, la care au participat Costi Rogozanu, Victor Kapra, Vlad Puescu, Oana Boca, dar și câțiva autori Polirom publicați și în format electronic: Aurora Liiceanu, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu ș.a. O dezbatere la care am căutat răspunsuri și soluții, fără să ajungem la vreo concluzie în privința viitorului cărții tipărite. Varianta agreată de majoritate este aceea că ne vom mai bucura destul de mult de cartea în format clasic, până să ajungem la utlizarea exclusivă a celei în format electronic.

În prefața acestei dezbateri am discutat despre unicul roman al lui Alex Leo Șerban, Litera din scrisoarea misterioasă, publicat postum la Polirom. Cristina Bazavan și Dragoș C. Butuzea au vorbit despre roman și mai ales despre cât de mult din personalitatea lui Alex Leo Șerban a fost transpus în această carte. Pentru că Litera din scrisoarea misterioasă conține multe dintre atributele personalității lui ALS: eleganța, subtilitatea, franchețea, erudiția, umorul și stilul impecabil. Iar cartea sa merită citită și savurată, n-are nici un farmec dacă e doar povestită.

Acum să ne întoarcem la eBook-urile noastre. Librăria online elefant.ro tocmai a inaugurat noua secțiune de eBooks, iar vânzările sunt de-a dreptul încurajatoare. Ceea ce înseamnă că și în talpa Europei sunt oameni cu eReadere dispuși să citească. Cât de amenințător sau cât de profitabil este un eBook pentru autor, editor, vânzător, încă nu se poate spune, deoarece însuși comerțul online e la început în România. Dacă sunt câteva magazine care se descurca bine online, nu înseamnă că avem o piață care contează. Oamenii încă nu au încredere aici în cumpărăturile online, în timp ce în Statele Unite este prima opțiune de achiziție. Nu au încredere în securitatea datelor personale, în tranzacțiile cu cardul, iar acestea țin mai puțin de software-ul din spate și mai mult de disponibilitatea de a se informa. Însă facem parte dintr-o nație care le știe din start pe toate și care în caz de eșec dă întotdeauna vina pe alții.

Back to top