Ce poți să îți dorești după o săptămână aglomerată, în care ai rezolvat o grămadă de lucruri, acasă și la birou? Puțină liniște, puțin timp pentru tine. Câteva ore de lectură, pe canapeaua confortabilă de acasă ori într-un foișor din parc. Oricum, un décor romantic și prietenos, care să se asorteze cu recomandarea mea de lectură: Miracolul, de Nicholas Sparks.
Să vă spun mai înainte câte ceva despre autor. Nu e vreun prețios, e un om obișnuit, americanul tipic, cu istoric de sportiv talentat în liceu și un parcurs deloc spectaculos după aceea. Sparks absolvit Facultatea de Finanţe a Universităţii Notre Dame în 1988 şi a avut diferite ocupaţii până la 28 de ani când, în decursul a şase luni, a scris romanul său de debut, Jurnalul unei iubiri, publicat în 1996. Până în prezent a publicat 13 romane.
Acum…Miracolul. Jeremy Marsh, ziarist la Scientific American, nu crede decât în ceea ce vede cu propriii ochi şi urmăreşte cu obstinaţie să clarifice întâmplările supranaturale, stranii şi neobişnuite. Devoalează toate secretele așa-zișilor clarvăzători, paranormali, extrasenzoriali, încât a devenit o figură de temut în lumea lor. În viața privată nu e prea fericit, a trecut printr-un divorț dureros și nici măcar acum nu înțelege de ce nu mai poate fi alături de iubirea vieții lui. Așa că se refugiază în muncă. Talentul lui de descoperitor al escrocilor îi aduce în cele din urmă notorietate națională, pentru că devine invitatul unor emisiuni TV de mare audiență. Dar faima înseamnă de cele mai multe ori și bucluc, așa că Jeremy nici nu știe în ce s-a băgat.
Într-o zi primește o scrisoare de la Doris, patroana unui mic restaurant din Boone Creek, Carolina de Nord. Ea îi povestește despre luminile albastre care se văd în cimitirul vechi al orașului și despre legenda conform căreia acesta ar fi bântuit de fantomele foștilor sclavi. Apariţiile fantomatice care îi uluiesc pe locuitori și pe turiști îi trezesc curiozitatea și lui Jeremy, un sceptic înnăscut, care se decide să facă lumină în acest caz.
Decizia aceasta îi va schimba viața. Pentru că în micul oraş îl aşteaptă dragostea: o cheamă Lexie Darnell şi este nepoata lui Doris, bucătăreasă excelentă și medium local. Lexie are puțin peste 30 de ani și este bibliotecara frumoasă și inteligentă, după care oftează ajutorul de șerif, care o iubește din liceu. Femeia însă nu simte pentru el decât amiciție și compasiune și, de altfel, este din ce în ce mai sceptică în legătură cu implicarea într-o relație, după ce a trecut printr-o suită de eșecuri sentimentale.
Jeremy și Lexie ajung să se cunoască datorită lui Doris, care se va dovedi un fel de eminență cenușie, nu doar a micului oraș de provincie, ci și a vieților celor doi. După un joc de-a șoarecele și pisica și investigații amănunțite asupra fenomenelor din cimitir, Lexie și Jeremy ajung la un final implacabil: își dau seama că se iubesc, dar fac parte din lumi diferite. Iar ca această dragoste să poată avea un viitor, Jeremy se află în faţa unei alegeri dificile: să se întoarcă la viaţa pe care o ştia sau să facă ceva ce nu a mai făcut vreodată – să creadă în adevărul care există dincolo de tangibil.
Vă las pe voi să descoperiți deznodământul poveștii lor de iubire și ce era cu luminile din cimitirul vechi, cu farul de pe plajă, cu istoria orașului și cu strategiile neortodoxe de promovare ale primarului din Boone Creek.
Sparks a botezat-o pe Lexie după una dintre gemenele sale, iar personajul are și un corespondent real, soția scriitorului, Cat. „Pentru cei care vor să știe cum e soția mea….iat-o, e Lexie!“, spunea autorul.
Miracolul are deja o continuare, Dragoste la prima vedere, și va cunoaște în curând ecranizarea; drepturile au fost deja cumpărate de Stone Village Pictures.