Mulțumirile adresate de Dan Chaon idolilor săi literari la sfârșitul cărții sale Aștept răspuns nu sunt deloc întâmplătoare, mare parte dintre scriitorii care i-au marcat adolescența cum sunt: Stephen King, C.S.Lewis, Vladimir Nabokov sau J.R.R. Tolkien sunt evocați de Chaon în diverse contexte. Cele trei părți ale cărții – prima dedicată lui Ryan, a doua lui Lucy și ultima lui Miles – se întrepătrund la sfârșit atunci când ni se explică și modul în care cele trei destine au legătură unul cu celălalt. Nimeni nu este ceea ce pare a fi, e o lecție pe care toți am învățat-o la un moment dat. Mai ales azi, când o identitate este relativ ușor de furat sau de fabricat lucrurile sunt chiar mai complicate și măștile chiar mai bine elaborate.
Ryan, supărat că părinții lui îi ascunseseră adevărul despre tatăl biologic – Jay Kozelek, un bărbat cu înfățișare de surfer hipiot, certat cu legea pe de-asupra – fuge în lume cu acesta. Principiile după care se ghidează hakerul Kozelek pentru a-și câștiga banii sunt puține și simple: cu cât reușești să fraierești mai mulți oameni, cu atât mai bine – pentru că Guvernul oricum nu are oricum grijă de cetățeni și toți trebuie să ne descurcăm pe cont propriu. Iar Ryan impresionat de poveștile lui și supărat pentru că părinții lui adoptivi îi ascunseseră adevărul se implică în fraudele puse la cale de bărbat prin intermediul internetului. Așa ajunge să călătorească cu propria sa mână, tăiată și împachetată cuminte într-o pungă plină de gheață, alături de el, pe bancheta din spate a unui taxi. Nasol moment. Iar Ryan învață din păcate pe propria piele cât e de ușor ca din vânător, dacă nu ai grijă, să ajungi vânat.
Lucy, adolescenta care fuge de acasă, dintr-un orășel din statul Ohio, cu fostul ei profesor de istorie George Orson, pare ceva mai sigură pe ea și se simte chiar mai în siguranță. Însă aparențele înșeală iar Orson, cel care-și învăța elevii că istoria americană este împânzită de minciuni sfruntate este el însuși un mincinos notoriu. Tânăra orfană este ușor de ademenit de bărbatul care îi promite călătorii în țări exotice, o viață plină de desfătare, bogată și cosmopolită. Lucy cea care-și urăște prenumele care-i amintește de piesa lui Kenny Rogers – Lucille – preferata tatălui său, vrea să-și uite trecutul anost și să se reinventeze, cu nume cu tot, de ce nu, alături de bărbatul mai în vârstă și carismatic.
Cel de-al treilea personaj cheie al cărții, Miles, pornește în căutarea fratelui său geamăn Hayden – dispărut de acasă. Hayden care fusese toată viața preocupat și ocupat cu dezlegarea misterelor necunoscutului, fenomenelor paranormale, vieților anterioare, OZN-urilor, astrologiei și numerologiei, a plecat de acasă în urmă cu 10 ani. Iar din momentul dispariției acestuia, viața lui Miles a început să se învârtă în jurul acelorași preocupări – un fel de folie a deux (nebunie în doi) în parte și pentru că el este și singurul care poate să traducă și să înțeleagă cele scrise de fratele său în jurnalele și hârtiile lăsate de acesta. Hayden, fan al lui Tolkien i-a lăsat lui Miles pe lângă paginile nenumărate de așa zisă cercetare și hărți desenate asemeni celor din Stăpânul inelelor, cu itinerariul pe care urmează să-l facă. Iar Miles urmărește traseul cu inima strânsă, convins că este aproape imposibil să-l mai găsească.
Deși nu sunt conștienți de asta, Ryan, Lucy și Miles au ceva în comun iar printre răsturnări de situație, suspans și scene uneori fantastice adevărul iese încet, încet la iveală. Titlul (și de altfel și acțiunea) cărții vine din subiectul care apărea în dreptul unor mailuri spam trimise de un necunoscut din Africa oamenilor din toată lumea cerându-le acestora datele de identitate pentru a-l ajuta să recupereze o moștenire. Pentru că mailurile erau adresate tuturor și nimănui în mod special, formula – aștept răspuns – apărea în dreptul subiectului pentru a deruta în mod voit iar unii chiar răspundeau. Furtul de identitate este o temă care l-a pasionat pe scriitor toată viața, după cum recunoștea el la un moment dat. „Fiind adoptat – în general am fost destul de confortabil cu ideea aceasta însă uneori mă întrebam…eram mai degrabă conștient de faptul că exista acolo, undeva, un alt fel de viață pe care aș fi putut s-o trăiesc sau chiar mai multe alte vieți..“.