Se spune că nimeni pe tot pământul nu îţi e mai aproape decât o soră sau un frate. Aşa sunt şi eroinele cărţii semnate de Lisa See, Pearl şi May, care scriu şi trăiesc, de fapt, istoria unei naţiuni mari, dar destul de confuze, la întâlnirea cu Marea Americă, plină de visuri şi promisiuni.
Pearl şi May deţin propriul Paradis la ele acasă, în Shanghai, Parisul Asiei, oraş unde luxul şi sărăcia se împletesc şi se deznoadă la tot pasul, ca într-un cântec ciudat, vesel şi trist în acelaşi timp. Tinerele fete sunt moderne, occidentalizate, vorbesc engleza fără ezitare, petrec până în zorii zilei, au o familie înstărită. Totul se întâmplă înainte de cel de-al Doilea Război.
Pearl este Dragon în zodiacul naţiei ei. Adică este puternică, serioasă, încăpăţânată. Duce lumea în spinare şi nu se vaită. Are în ea putinţa schimbării magice. May, sora mai mică, este Oaia. Oaia cea frumoasă, alintată, prostuţă, slabă şi iubitoare de plăceri. Oaia naivă, cea care trebuie mereu ajutată.
Totul se spulberă, toată bunăstarea, tot acest dolce far niente, evident, din motive pe care vă invit, literar şi istoric vorbind, să le descoperiţi singuri. Iar Pearl şi May, după momente de teroare, de fugă, de război, de clandestinitate şi de disperare, ajung în partea cealaltă de lume. În America, la soţii lor aranjaţi. Este fascinant cum uneori Oaia cea nevolnică preia conducerea şi-l sprijină pe Dragonul cel puternic. Se ajută una pe cealaltă, în speranţa de a găsi în America o lume mai bună.
Dacă acasă erau fetele cărora nu le lipsea nimic, nici măcar servitorii, în Los Angeles se trezesc ele însele cu statut de slujnice. Educaţia lor înaltă nu mai valorează nimic, devin doar nişte chipuri cu ochi oblici, care nu-şi găsesc slujbe bune, nu sunt tunse laolaltă cu clientele albe, nu ies prea des din Oraşul Chinezesc. În plus, sunt obligate să trăiască în familia extinsă a soţilor lor, care nu se potriveşte, aparent, cu meleagurile adoptive. Tradiţionalismul, regulile la sânge, dispreţul faţă de femei şi faţă de nou-născuţii fete, toate acestea sunt lucruri cu care Pearl şi May, dar mai ales Pearl, trebuie să înveţe să trăiască. Nu e uşor să fii femeie în China, dar nici în America de dinainte de război. Indiferent de zodie.
Volumul Fetele din Shanghai reprezintă un portret realist, foarte credibil şi amănunţit al societăţii chineze de la jumătatea secolului trecut. O lume crudă, mângâiată pe ici-pe colo de tradiţii frumoase, de culoare locală, detalii interesante pe care noi, europenii atât de străini de filosofia şi obiceiurile Orientului îndepărtat, nu le-am cuprins niciodată până acum. Povestea dureroasă şi împiedicată a celor două fete este doar pretextul curgător al unei poveşti şi mai dureroase. Este istoria unei mutări în masă, a unei naţii întregi, într-o lume potrivnică. Este un exemplu de supravieţuire, presărat cu lucruri mici, care aproape transportă cititorul în spaţiu-timp. Condeiul Lisei See abundă în acurateţe, în claritate. Vrea să dăruiască lumea aceea pierdută, s-o păstreze vie din dragoste şi datorie, pentru că face parte din trecutul genelor ei.
Poate v-aţi dat seama sau poate ştiaţi. Lisa See este o scriitoare americană, de origine chineză, născută la Paris.