Conferinţa Valerio Massimo Manfredi la Gaudeamus

Conferinţa Valerio Massimo Manfredi la Gaudeamus

Prezenţa Italiei ca invitat de onoare al acestei ediţii Gaudeamus a prilejuit publicului român întâlnirea, în cea de-a patra zi de târg, cu un autor Italian foarte îndrăgit la noi, Valerio Massimo Manfredi. Romanele sale istorice, apărute la editura All, sunt bestsellere incontestabile.

Valerio Massimo Manfredi a încercat să explice succesul scrierilor sale, explicând că pe lângă acţiunea incitantă şi documentarea serioasă, un autor de romane istorice are nevoie şi de puţin noroc. Genul istoric nu mai este chiar la modă, iar vânzările excelente ale cărţilor sale se datorează şi temelor controversate abordate.

Valerio Massimo Manfredi este profesor de arheologie la Universitatea Bocconi din Milano. A predat şi a ţinut conferinţe la cele mai prestigioase instituţii ştiinţifice italiene şi din întreaga lume. A condus, de asemenea, importante expediţii arheologice şi săpături în multe localităţi din zona mediteraneeană. Colaborează ca specialist în istorie antică la revista Panorama şi cotidianul Il Messaggero. A publicat numeroase articole şi studii, printre care Mare greco şi I greci d’Occidente (împreună cu Lorenzo Braccesi), Gli etruschi in Val Padana (împreună cu Luigi Malnati), I celti d’Italia (împreună cu Venceslas Kruta).

Printre romanele sale se numără Palladion (1984), Lo scudo di Talos (1988), Le paludi di Hesperia (1995), La torre della solitudine (1996).

În limba română au apărut trilogia Alexandru cel Mare (trdusă în peste 35 de limbi şi 55 de ţări), Faraonul nisipurilorUltima legiuneAkropolisÎmpărăţia dragonilor, Tiranul, Talismanul Troiei, Armata pierdută,Oracolul şi Idele lui Martie.

 

Back to top