Cum a ajuns Apusul să stăpânească lumea

După publicarea cu succes a volumului Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989). Geniul Carpaților, semnat de reputatul istoric polonez Adam Burakowski, un nou titlu de referință apare în colecția Historia de la Polirom: Civilizația. Vestul și Restul, cea mai recentă lucrare a lui Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuți istorici britanici, profesor la Harvard University și Harvard Business School, Senior Research Fellow la Jesus College (Oxford University), Senior Fellow la Hoover Institution (Stanford University) și profesor de istorie și relații internaționale la London School of Economics.

Adresată deopotrivă istoricilor și publicului larg interesat de istoria culturală, cartea lui Ferguson arată cum a ajuns Apusul să dețină supremația mondială. Analiza pornește din secolul al XV-lea, cu un tur de orizont al lumii la acel moment, când Europa Occidentală era mai degrabă o provincie pauperă care încerca să-și revină în urma ravagiilor făcute de ciumă și de războaiele nesfârșite. Părea de neimaginat că Vestul va ajunge curând să domine restul lumii și-și va menține această dominație timp de peste jumătate de mileniu.

Căutând factorii care au făcut-o posibilă și care ne pot spune ceva despre viitorul Occidentului, Civilizația lui Niall Ferguson își poartă cititorii într-o călătorie fascinantă în jurul lumii – de pe Canal Grande la Nanjing și palatul Topkapi din Istanbul, de pe Machu Picchu până pe Insula Rechinilor, din turnurile semețe ale Pragăi până în bisericile secrete din Wenzhou.

Back to top