Pagini din istoria României au fost dezvăluite joi, 12 mai, în amfiteatrul Bibliotecii Centrale Universitare la lansarea cărții Ferește-mă Doamne de prieteni, scrisă de istoricul american Larry Watts.
Pornind de la evenimentele istorice din anul 1848, istoricul Larry Watts, descrie războiul clandestin al blocului sovietic și pe care România l-a trăit în totală dezinformare. După o lungă muncă de cercetare, pentru care autorul a avut nevoie de 800 de bibliografii, această carte dezvăluie secretele spionajului din Europa de Est. Ceea ce se remarcă este faptul că autorul, deși american, tratează cu multă seriozitate istoria țării noastre și face o analiză obiectivă cu privire la erorile furnizate de birourile de informații americane.
Au vorbit despre carte istorici, sociologi, politologi cum ar fi: Dinu Giurescu, Florin Constantiniu, Dan Berindei, Ioan Mircea Pașcu, Mihai Rețegan, Ioan Chipir, Ioan Scurtu, Alex Mihai Stoenescu.
Cum gândeau liderii în 1962? România a fost calul troian plamadit în laboratoarele KGB-ului? De ce România a fost nedreptățită și dezinformată? De ce Moscova a avut încredere în țările aliate și nu a avut încredere în România? Au fost supoziții care s-au dezbătut pe marginea cărții la conferința de presă. Aceasta este cartea-document cu cheie care dă raspunsuri și rapoarte interne extrem de interesante privind impactul profund pe care operațiunile de dezinformare ale sovieticilor și membrilor Pactului de la Varșovia le-au avut asupra țării noastre.
Ferește-mă Doamne de prieteni este o deschizătoare de drumuri pentru politica românească dezvoltând cultul personalității care a măcinat de-a lungul anilor România. Aflați adevăruri dureroase nespuse despre România spuse într-un mod tranșant din perspectiva americană.
O carte de istorie din care aflăm cum se scrie istoria.
Consultantul Corporației RAND la momentul revoluției, Larry Watts a călătorit deseori în Europa de Est și în URSS înainte de 1989. Ulterior a asistat oficiali din România la înființarea Colegiului Național de Apărare și a conlucrat cu mai mulți miniștri români ai Apărării și șefi de stat major privind reforma în domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace și integrarea NATO. În 1990 și 1991 a fost Seful Biroului IREX din Bucuresti , iar până în 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic Relation și director al Biroului PER din România. Între 2001-2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidențial pentru securitate națională din România.