Dacă tot vine sfârșitul lumii, să vorbim despre viitor!

Dacă tot vine sfârșitul lumii, să vorbim despre viitor!

E amuzant de urmărit meciul între adepții sfârșitului lumii (din ce în ce mai mulți) și cei care încearcă să demonteze scenariile fataliste. Cum mai sunt doar câteva zile până la 21 decembrie, vă  propun să facem o tabără separată, a celor care se bucură de prezent și privesc cu încredere în viitor. Căci surse de inspirație avem, nenumărate!

Mie mi-au atras atenția primele două volume din nou lansata colecție Anticipația, de la Nemira: Știința viitorului de Max Brockman și Antologia viitorului coordonată de Henry Gee.

Primul volum, Știința viitorului, ar merita să fie studiat în anul terminal de liceu, pentru că aduce multă informație valoroasă pentru o privire rațională asupra lumii contemporane și asupra posibilităților noastre de evoluție, mai ales tehnologică și științifică. Personalități din varii domenii dezvăluie progresul și cercetările esențiale dezvoltate până acum neuroștiință, psihologia evoluției, demografie, oceanografie, antropologie, biologie, comunicare, genetică. Se încearcă o demolare a granițelor dintre științe, astfel încât prejudecățile care detemină o privire critică asupra unora dintre ele sunt desființate.

Mi-e greu să vă vorbesc despre fiecare capitol în parte, pentru că fiecare dintre ele aduce o informație importantă, și culmea – nu credeam s-ajung a găsi poezia în știință – fiecare este scris atât de frumos, că finalul te lasă întotdeauna descumpănit: „Cum de s-a terminat aici? Și restul?“.

Antologia viitorului  cuprinde 100 de povestiri scurte despre viitor, scrise de oameni de știință, jurnaliști și autori celebri de Science Fiction: Arthur C. Clarke, Bruce
Sterling, Cory Doctorow, Greg Bear, Gregory Benford, Rudy Rucker, Greg Egan, Stephan Baxter, Frederik Pohl, Vernor Vinge, Michael Moorcock, Kim Stanley Robinson ș.a.. Veți găsi aici forme literare dintre cele mai diferite, de la satire și scheciuri până la recenzii despre cărți fictive sau articole de știință.  Antologia cuprinde povestiri publicate inițial în prestigioasa revistă Nature între anii 1999 și 2006.

Mie mi-au plăcut cel mai mult Inteligenta legitimație de partid, Crimă cu printare, Vorbe, vorbe, vorbe, Tăcerea minții. Antologia aceasta este lectura perfectă pentru cei care călătoresc mult – povestirile nu au mai mult de cinci-șase pagini și sunt alese foarte bine.

 

Back to top