Vineri, 30 octombrie, ora 19.00, la Librăria Diverta Piaţa Romană (Piaţa Romană nr. 5, la mansardă), Dan Stanca va dialoga cu Radu Aldulescu pornind de la volumele Istoria Regelui Gogoşar şi Ghetsimani ʼ51, recent apărute la Editura Cartea Românească, disponibile şi în format digital. Invitaţi, alături de autori, sunt Bianca Burţa-Cernat și Nicolae Stan.
Dan Stanca demonstrează şi în această nouă carte, Ghetsimani ʼ51, viziunea sa asupra vremurilor moderne care, oricît de opace, sînt totuşi vizitate de miracol.
Am scris cartea aceasta avînd ca punct de plecare un documentar difuzat de televiziunea naţională, pe 11 septembrie 2008. Documentarul se intitula The Falling Man şi prezenta destinul tragic al uneia dintre miile de victime ce se aflau în turnurile gemene în dimineaţa fatidică.
Al doilea punct de plecare a fost o nuvelă scrisă în anii ’80 despre o greutate de cîteva tone care, în mod miraculos, desprinsă din cîrligul macaralei, rămîne suspendată în aer, sfidînd gravitaţia. Cînd am scris povestirea, era în lucru şantierul de la Parcul Eroilor, unde Ceauşescu voia să-şi construiască o altă «ctitorie». Zona era împînzită de macarale-gigant Coles, care deplasau pachete enorme de plăci de beton. M-am întrebat: ce s-ar întîmpla dacă o aşa încărcătură ar cădea? (Dan Stanca)
Istoria Regelui Gogoşar, ultimul roman semnat de Radu Aldulescu, este o nouă „cronică a genocidului”, dar de această dată victimele sale se autodevorează.
Ca să scrii roman trebuie să păţeşti ceva. Să te întîlneşti cu ursul în pădure, să cazi de pe puntea vaporului în mijlocul oceanului, să fii scos din casă şi din oraş de un echipaj al poliţiei comunitare, la miezul nopţii şi în miezul iernii, fără niciun ban în buzunar, eventual la cererea familiei… Nu este, desigur, o condiţie suficientă, dar în ce mă priveşte o consider extrem de necesară. Asta cu atît mai mult cu cît o mică parte doar dintre păţaniile mele (Dumnezeu ne încearcă fiindcă ne iubeşte) s-a sublimat-exacerbat în conţinutul celor nouă romane pe care le-am scris pînă acum. (Radu Aldulescu)
Dan Stanca s-a născut pe 30 septembrie 1955. A debutat editorial cu romanul Vîntul sau ţipătul altuia, în 1992. Ca jurnalist, a lucrat mulţi ani (pînă în 2008) la cotidianul România liberă, unde a publicat sute de articole. Pînă în prezent i-au apărut 21 de romane. A fost distins cu: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (Apocalips amînat, 1998, şi Drumul spre piatră, 2003); Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (Domnul clipei, 2001, şi Cei calzi şi cei reci, 2009); Premiul Fundaţiei „Flacăra” (Ritualul nopţii, 1999); Premiul revistei Ateneu (Noaptea lui Iuda, 2008). A fost nominalizat la Premiul „Cartea Anului” al revistei România literară în anul 2007, pentru romanul Noaptea lui Iuda. De asemenea, a mai avut nominalizări pentru: Domnul clipei (la Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2000), Mut (la Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2007), Boala şi visul (la Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2013). Romanul Craii şi morţii a fost nominalizat la Premiul „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012, iar Boala şi visul la Premiul „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013.
Radu Aldulescu s-a născut pe 29 iunie 1954, la Bucureşti, şi a debutat în 1993 cu Sonata pentru acordeon, roman care a primit Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat romanele: Amantul Colivăresei (Nemira, 1996; ediţia a II-a, Cartea Românească, 2006; ediţia a III-a, Polirom, 2013); Îngerul încălecat (Phoenix, 1997; ediţia a II-a, Cartea Românească, 2011); Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare (Nemira, 1998; ediţia a II-a, Cartea Românească, 2007); Proorocii Ierusalimului (Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate, 2004; ediţia a II-a, Corint, 2006; ediţia a III-a, Cartea Românească, 2008; ediţia a IV-a, Polirom, 2014); Mirii nemuririi (Cartea Românească, 2006); Ana Maria şi îngerii (Cartea Românească, 2010). În anul 2012 a publicat la Editura Cartea Românească Cronicile genocidului (ediţia a II-a, Polirom, 2015; Premiul „Augustin Frăţilă” şi Premiul pentru cel mai bun roman al anului 2012 la Colocviul Romanului de la Alba Iulia). A scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obţinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.