„Eu eram un amator și am rămas un diletant absolut. El era un textolog, un om de o exactitate aproape maniacală. Eu sunt om…tot ce poate fi mai bufon, mai haotic, mai împrăștiat, Caragiale era un raționalist“, a spus Dan C. Mihăilescu la Bookfest, la lansarea volumului său, I.L. Caragiale și caligrafia plăcerii. Despre eul din scrisori și Viața lui I.L. Caragiale, de Șerban Cioculescu.
„Am debutat editorial la 29 de ani, cu o carte despre Eminescu. Aproape sexagenar, m-am lăsat sedus de Caragiale. De ce? Fiindcă scrisorile lui din Berlin sunt cea mai suculentă, complicată, excitantă, pe scurt: cea mai ispititoare imagine a îmbătrânirii din literatura noastră“, mai spune Dan C. Mihăilescu.
„În istoria noastră literară, Șerban Cioculescu reprezintă pentru Caragiale ceea ce a însemnat George Călinescu pentru Eminescu: uriașa defrișare documentară, sinteza factologică, biografie și textologie. Minus, desigur, geniul exegetic, asociativitatea barocă și fascinantul spectacol de idei care definesc irezistibil impresionismul călinescian“, adaugă criticul, referindu-se la cel de-al doilea volum lansat.