Oferte care mai de care mai atractive, mulţi curioşi la standuri, mai puţini cumpărători, discursuri elogioase, promisiuni epatante şi o atmosferă de austeritate discretă…aceasta este, în rezumat, prima zi de Gaudeamus.
Austeritate pentru că la acest târg editurile au adus mai puţine titluri noi şi organizează lansări pentru cărţi apărute chiar şi cu două – trei luni în urmă. Şi uite aşa s-au adunat vreo 650 de evenimente. Discretă pentru că au avut grijă să suplinească la capitolul prezentare şi oferte lipsa noutăţilor, astfel că au îmbrăcat apariţiile mai vechi în haine de sărbătoare sau le vând în pachete interesant combinate.
Remarcabil târgul pentru că funcţionează de 18 ani, pentru că de la an la an are ceva în plus – în 2011 destul de mulţi scriitori străini musafiri, pentru că este printre singurele evenimente culturale care ne pun pe harta europeană. Dovadă că anul acesta Italia – invitat de onoare şi Franţa – cu care avem încă multe afinităţi, au adus numeroşi scriitori, critici literari, jurnalişti la Gaudeamus.
După discursurile de rigoare ale reprezentanţilor SRR – Preşedintele Demeter Andras şi Eminenţa cenuşie a Gaudeamusului – Vladimir Epstein, în faţa unui public preponderent jurnalistic sau trecut de prima tinereţe, toată lumea s-a împrăştiat pe la standuri. Peste 400 de expozanţi se întrec în oferte care de care mai atractive.
Cărţi la 5 lei, la 10 lei, pachete 2+1, reduceri între 20% şi 70%, dar şi săpunuri handmade, ceaiuri, steaguri, mărunţişuri. La capitolul socializare stăm însă la fel de prost ca în alţi ani: acelaşi restaurant dezolant, o ceainărie care arată mai bine, dar care e plină tot timpul, fiind locul folosit de editori pentru diverse discuţii de afaceri, şi cam atât. Nici un loc pentru media, nici un loc de stat şi răsfoit noile achiziţii sau de discuţii amicale. Tinerii se mai odihnesc pe treptele dintre inele, iar cei mai în vârstă vânează standuri cu scaune sau canapele.