Gaudeamus 2011 – Lansare Daniel Bănulescu

Gaudeamus 2011 – Lansare Daniel Bănulescu

Volumul de dramaturgie al lui Daniel Bănulescu, Cine a câștigat Războiul Mondial al Religiilor?, apărut la editura Cartea Românească, a fost lansat vineri în cadrul Târgului Gaudeamus 2011. Daniel Cristea Enache spune că aciditatea replicilor și stilul dramaturgic impecabil îl apropie pe Daniel Bănulescu de un ilustru predecesor, Marin Sorescu.

Paul Cernat a adăugat: „Ca literatură dramatică, piesa e deosebit de spectaculoasă: o sinteză teatrală neobișnuită între poezie și roman, realizare de substanță made in Daniel Bănulescu“.

Patru slujitori religioși – un călugăr budist, un imam, un preot catolic șsi un preot ortodox – își dispută întâietatea într-un Campionat Mondial al Religiilor, organizat, sub amenintarea morții, într-un ospiciu. Fiecare competitor are dreptul de a pune trei întrebări, atacând religia rivalului său. O întrebare durează un minut. Un răspuns durează un minut. Religiile sunt obligate astfel să-și dezvăluie o parte din punctele vulnerabile. Nu se mai pot ascunde cu ușurință în labirinturile lor de vorbe. Totul se desfășoară sub ochii „spectatorilor”. Ei pot cântări și judeca fără milă. Ca întotdeauna, războiul de vorbe se transformă într-o baie de sânge. Rămâne totuși întrebarea: cine a câștigat Războiul Mondial al Religiilor? Moartea sau o nouă religie, care primește numele Sfânta Psihiatrie?

Back to top