Sunt mereu curioasă în privința anunțurilor care îmi vin de la prietena mea Oana de la Polirom. Mereu au ceva spectaculos, ceva wow! De data aceasta, veștile bune sunt însoțite de nume răsunătoare: Orhan Pamuk și Philip Roth.
Romancierul naiv și sentimental este una dintre cele mai frumoase încercări de elaborare a unei teorii a romanului întreprinse de un practicant al scrisului: laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2006, Orham Pamuk. Dedicată lui Kiran Desai, laureata Man Booker Prize 2006, cartea reunește conferințele susținute de Orhan Pamuk la Harvard University, timp de doi ani (2009-2010). Publicat inițial în engleză la prestigioasa Harvard University Press, în 2010, volumul a fost editat de curând și în Turcia.
Ce se întâmpla cu noi, și în noi, când citim un roman? Cum se naște acel „efect de lectură a romanului”, atât de diferit de ceea ce simți când privești un tablou sau citești o poezie? În aceasta colecție de eseuri despre literatură și despre el însuși, Orhan Pamuk ne arată cum se alcătuiesc cele două lumi – a scrisului și a cititului – și cum ajung ele să se unească. Așa cum se petrece cu toate cărțile lui Orhan Pamuk, și Romancierul naiv și sentimental a stârnit entuziasmul criticilor: „La sfârșitul lecturii, aflăm mai multe despre Pamuk însuși decât despre cum scrie Pamuk. Aflăm că e genial, că nu încetează să se privească mereu de aproape, că nu-l interesează o teorie coerentă a romanului, ci o stare a scrisului și a cititului” (Financial Times).
Iată că la Polirom apare o nouă serie de autor, dedicată scriitorului Philip Roth, unul dintre cei mai importanți prozatori americani ai ultimelor decenii. Seria de autor Philip Roth este cel de-al 20-lea proiect inițiat în cadrul colecției Biblioteca Polirom, după seriile dedicate scriitorilor Salman Rushdie, Orhan Pamuk, Vladimir Nabokov, Gunter Grass, Haruki Murakami, Doris Lessing, Ernest Hemingway, Jorge Luis Borges, Jose Saramago, Henry Miller, J.M.G. Le Clezio, Saul Bellow, John Fowles, Danilo Kis, Amelie Nothomb, Amin Maalouf, Pier Paolo Pasolini, David Lodge si Mika Waltari.
Primele titluri ale seriei sunt M-am măritat cu un comunist – o carte despre cruzime, umilire, trădare și răzbunare, o tragedie americană așa cum numai Philip Roth poate imagina: feroce și comică, scrisă cu o precizie necruțătoare – și Animal pe moarte – roman ce pune în scenă relația dintre un profesor de literatură în vârstă de 70 de ani și o tânără exotică; cartea a fost ecranizată în 2008, cu Penelope Cruz și Ben Kingsley în rolurile principale (filmul Elegy).
La revedere, Columb! (traducere inedită din opera lui Philip Roth, carte ce va apărea în ediție print și eBook), Pastorala americană, Povestea lui Orișicine, Viața mea de bărbat, Operațiunea Shylock, Complexul lui Portnoy și Pata umană sunt alte titluri cu care va continua proiectul.