Începe FILB!

Peste patru zile începe cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), cea mai importantă din istoria FILB-ului, pentru că aduce la Bucureşti nu mai puţin de 10 nume importante ale literaturii universale de astăzi: 5 scriitori britanici – Jonathan Coe, Will Self, Andrew Cowan, George Szirtes (scriitor britanic de origine maghiară), Kei Miller (scriitor britanic de origine jamaicană), un scriitor rus (Gherman Sadulaev), un reprezentant important al scenei literare macedonene (Goce Smilevski), scriitorul suedez de origine siriană Daniel Boyacioglu şi doi scriitori din Ungaria – Papp Sándor Zsigmond şi Mátyás Dunajcsik.

Spre deosebire de anii anteriori, ediţia din 2012 a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti se va desfăşura pe durata a 4 zile, de miercuri (5 decembrie) pînă sîmbătă (8 decembrie) – această din urmă zi fiind dedicată poeziei.
FILB are loc la Clubul Ţăranului din cadrul MŢR, în fiecare seară începînd cu ora 18.00. Iată programul complet al celor patru seri:

Programul Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, ediţia a V-a

Miercuri, 5 decembrie, ora 18.00
Jonathan Coe (Marea Britanie)
Will Self (Marea Britanie)
Moderatoare: Luiza Vasiliu

Joi, 6 decembrie, ora 18.00
German Sadulaev (Rusia)
Goce Smilevski (Republica Macedonia)
Filip Florian (România)
Lucian Dan Teodorovici (România)
Moderator: Marius Chivu

Vineri, 7 decembrie, ora 18.00
Andrew Cowan (Marea Britanie)
Papp Sándor Zsigmond (Ungaria)
Mátyás Dunajcsik (Ungaria)
Mihai Mateiu (România)
Moderatoare: Nadine Vlădescu

Sîmbătă, 8 decembrie, ora 18.00
George Szirtes (Marea Britanie, de origine maghiară)
Kei Miller (Marea Britanie, de origine jamaicană)
Daniel Boyacioglu (Suedia, de origine siriană)
Mircea Dinescu (România)
Moderator: Cosmin Ciotloş

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ioana Gruenwald şi Vasile Ernu, este un proiect independent care a debutat în octombrie 2008. Un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti şi care îşi propune să aşeze Bucureştiul pe harta festivalurilor internationale de literatură europene.

Începînd cu ediţia din acest an, parteneriatelor cunoscute – cele cu Festival du premier roman de Chambéry (Franţa), İTEF: İstanbul Tanpinar Literature Festival (Turcia), Short Story in Zagreb (Croaţia) – li se alătură parteneriatele pe care echipa FILB le-a semnat cu Norwich Writers’ Centre (Marea Britanie) şi Krokodil (Serbia). Lista partenerilor mai include British Council, Ambasada Suediei în România, Centrul Cultural Maghiar, fundaţia berlineză traduki şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (partenerul nostrum cel mai fidel).

Back to top