James Meek la Humanitas Fiction

James Meek la Humanitas Fiction

Jurnalist multipremiat, cunoscut mai ales pentru reportajele sale de război, James Meek   s-a impus în ultimii ani drept una dintre vocile cele mai originale şi valoroase ale romanului contemporan britanic, cărţile sale fiind traduse în peste douăzeci şi cinci de ţări. Romanul Începem coborârea a primit, în 2008, prestigiosul premiu Prince Maurice.

Povestea de iubire dintre Adam Kellas – un alter ego al autorului – şi Astrid Walsh, doi corespondenţi de război aduşi laolaltă de conflictul din Afganistan, poartă pecetea circumstanţelor extreme în care a luat naştere: este scurtă, intensă şi se sfârşeşte inexplicabil. Întors la Londra, Adam încearcă să înţeleagă semnificaţia acestui episod: a fost un moment pasager, ca atâtea altele în viaţa unui jurnalist care cutreieră lumea, sau este un punct de cotitură? Când primeşte un mesaj imperativ de la Astrid, care îl cheamă în America, Adam întrevede posibilitatea unui răspuns nesperat.

„Un roman al vremurilor noastre construit impecabil, iluminat de inteligenţă pe fiecare pagină.“Daily Mail

„Cea mai bună şi originală carte pe care am citit-o în ultimii ani.“ Louis de Bernières

„Un roman despre dragoste, prietenie şi efortul de a fi sincer într-o lume ale cărei certitudini se clatină.“ New Statesman

„Adam Kellas este unul dintre cei mai puternici antieroi ai prozei de azi.“ Sunday Telegraph

„Fascinant. Într-adevăr, un mare roman.“ Irvine Welsh

Divorţat, singur şi dezamăgit de lumea literară, scriitorul ratat Adam Kellas a ales să fie corespondent de război pentru că nu are nimic de pierdut. Când trupele occidentale intră în Afganistan, el părăseşte Londra şi consemnează confruntările dintre mujahedini şi talibani, dar mai ales tragediile personale ale locuitorilor unei ţări victimă a mizelor geopolitice. Viaţa unui reporter de război are limite clare într-o ţară îndepărtată şi străină, iar întâlnirile devin previzibile în micul perimetru sigur al expaţilor. Însă Adam nu pare pregătit pentru întâlnirea cu Astrid, o tânără ziaristă americană. Misterul acestei femei tăcute îl atrage ca un magnet, făcându-l să descopere aproape cu groază că nu este imun la iubire. Şi, totodată, că dragostea, fie şi împărtăşită, nu alungă neapărat singu-rătatea şi vina.

***

James Meek s-a născut în 1962, la Londra, şi şi-a petrecut copilăria în Scoţia, la Dundee.  Are un masterat în literatură engleză de la Edinburgh University şi unul în jurnalism de la City University din Londra. Şi-a început cariera jurnalistică în 1985, iar reportajele sale din cele mai fierbinţi zone ale Globului i-au adus numeroase distincţii britanice şi internaţionale. Între 1991 şi 1994 a fost corespondent al ziarului Guardian la Kiev, unde a învăţat limba rusă, iar în 1994 s-a mutat la Moscova, unde a lucrat în biroul ziarului britanic, al cărui şef a devenit în 1998. În 1999 s-a întors la Londra, ocupând diferite poziţii în redacţia ziarului Guardian. În toamna lui 2001 a fost trimis de ziar în Afganistan, de unde a transmis reportaje despre războiul împotriva talibanilor şi eliberarea Kabulului. Au urmat reportaje incendiare din Irak şi de la Guantánamo Bay. În 2006 renunţă la cariera de jurnalist în favoarea scrisului. În prezent pregăteşte un nou roman şi publică articole în presa culturală britanică. James Meek a publicat două volume de povestiri – Last Orders (1992), The Museum of Doubt (2000) – şi patru romane: Drivetime (1995), McFarlane Boils the Sea (1989), Un gest de iubire (The People’s Act of Love , 2005 – Humanitas Fiction, 2007) – recompensat în 2006 cu Scottish Arts Council Book of the Year Award şi Royal Society of Literature Ondaatje Prize şi nominalizat la Booker Prize – şi Începem coborârea (We Are Now Beginning Our Descent, 2008), distins cu Premiul Prince Maurice.

Back to top