Ca să devii mai bun, să evoluezi spiritual și să te bucuri și mai mult de tot ce ai nu trebuie să cheltuiești mulți bani pe cursuri costisitoare de dezvoltare personală, nu trebuie să faci zeci de ședințe de terapie la prețuri piperate, nu trebuie să te duci în tabere de wellbeing. Eu cred că îți trebuie doar un teanc de cărți bine alese, un loc frumos și liniștit și băutura preferată alături! 🙂
Vă provoc să încercați!
De exemplu, dacă vă încearcă deznădejdea și nu găsiți soluții pentru tristețe, anxietate, descurajare, nu mai aveți motivație în carieră sau în viața personală, știu câteva titluri care v-ar ajuta.
Autoanaliza, de Karen Horney, din colecția Psihologia pentru toți a editurii Trei, este un ghid util pentru cei care doresc să încerce să fie și pacient și analist în același timp. Argumente sunt destule, atât pro, cât şi contra: noi ne cunoaştem cel mai bine pe noi înşine, introspecţia este constructivă în momentul în care o utilizăm în slujba dorinţei de a deveni o fiinţă mai bună, mai înzestrată şi mai puternică, iar insighturile obţinute prin autoanaliză sunt mai bine primite; pe de altă parte, factorii emoţionali şi rezistenţele constituie o dificultate importantă în acest demers. Metoda de bază este arhicunoscuta asociere liberă,iar mesajul cărții este simplu, însă foarte elocvent: pentru că viața ta este cel mai bun psihoterapeut, crede în tine însuți/însăți!
Adăugăm eseurile lui Wilhelm Stekel din volumul Profunzimile sufletului, care abordează teme dintre cele mai diverse ale vieţii cotidiene: ”cea de a doua lume” (lumea imaginaţiei); recunoştinţa şi ingratitudinea; lenea şi înclinaţia omului de a trândăvi, dar şi refularea imboldului spre lene şi convertirea în opusul său, hiperactivitatea; independenţa din perspectiva tânărului care abia păşeşte în viaţă, gelozia şi prietenia. Înțelegând mai bine de ce ne refugiem în reverie și relaxare atunci când ne confruntăm cu problemele vieții moderne.
Într o lume dominată de consumerism, de goana după avere și onoruri și de falsele rețete pentru fericire, Erich Fromm ne învață, în Arta de a fi, cum să ne eliberăm de iluzii și de ideile primite de-a gata și cum ne putem exploata energiile lăuntrice pentru a duce o viață cu sens. Trecerea de la existența preocupată de posesie și îmbogățire („a avea”) la un trai bazat pe conștientizarea și dezvoltarea propriilor calități sufletești („a fi”) conduce, în mod iminent, la o stare de iluminare psihică și de bogăție spirituală. Dacă în volumul A avea sau a fi?, Fromm discută soluțiile politico economice pentru o viață autentică, în cartea de față el se oprește asupra tehnicilor individuale de concentrare și de trezire spirituală, de meditație orientală și de autoanaliză în cheie freudiană. Toate acestea sunt menite să sporească puterea noastră de a iubi, de a gândi critic și de a acționa creativ și productiv.
Cred că oricine îți dorește o relație fericită, o familie frumoasă și un grup de prieteni cu care să împărtășească pasiuni, experiențe, amintiri.
Dacă aceasta vă este zona vulnerabilă, atunci trebuie neapărat să citiți încă o carte Wilhelm Stekel – Psihologia eroticii masculine, apoi Psihologia femeii de Karen Horney, dar și Căile îndrăgostirii. Cum ne alegem persoana iubită de Ayala Malach Pines, căci trăim într-o cultură care ne construieşte aşteptări mari în privinţa iubirii romantice. Expresii de tipul „iubire la prima vedere”, „perechea perfectă” şi „făcuţi unul pentru celălalt” ne sunt familiare şi generează aşteptări mari în privinţa îndrăgostirii.
Mie mi s-a părut extrem de interesantă și Iubirea nu este de ajuns, de Aaron T. Beck, o demonstrație limpede şi convingătoare a ideii că neînţelegerile conjugale se datorează aproape întotdeauna unor aşteptări nerealiste sau unor proiecţii exagerate, rupte de realitate. Partenerii trebuie să coopereze, să accepte compromisuri, să ia şi să respecte deciziile împreună. Trebuie să fie flexibili, receptivi şi iertători, să-şi tolereze reciproc greşelile, imperfecţiunile şi ciudăţeniile. Cultivarea în timp a acestor „virtuţi” duce la dezvoltarea şi maturizarea căsniciei și trebuie să fiți de acord că aceste principii sunt la fel de valabile și în afaceri ori în relațiile de prietenie care durează o viață.
Lecturi care să vă inspire pentru o viață mai frumoasă vă doresc!