Manual de terapie individuala, coordonat de Windy Dryden

Volum devenit clasic pentru cei care doresc sa se specializeze in consiliere si psihoterapie, Manualul de terapie individuala a aparut recent in colectia „Psihologie clinica si psihoterapie” a editurii Polirom.

Prima editie a cartii, in limba engleza, a aparut in anul 1984. Pana in prezent cartea a beneficiat de patru editii, ultima fiind in mare parte rescrisa datorita noilor descoperiri facute in acest domeniu.

Fiecare capitol din manual prezinta o forma de terapie, cu istoricul, principalele ipoteze teoretice, aspectele practice, „punctele tari” si limitele caracteristice dar si exemple de caz care ilustreaza modul ei de aplicare.

Sectiunile finale abordeaza consilierea si psihoterapia in contextul lor social, trainingul si supervizarea, precum si rezultatele celor mai recente cercetari in cadrul acestor discipline.

„O lucrare esentiala pentru consilieri, studenti si practicieni.(British Journal of Guidance and Counselling)

Manualul de terapie individuala abordeaza pe larg foarte multe teme actuale in domeniul terapiei si expune principiile si metodele practicii terapiei individuale:

– Terapia individuala in context
– Terapia psihodinamica (abordarile freudiana, kleiniana si jungiana)
– Terapia adleriana
– Terapia centrata pe persoana
– Terapia constructului personal
– Terapia existentiala
– Terapia Gestalt
– Analiza tranzactionala
– Terapia cognitiva si cognitiv-analitica
– Terapia comportamentala si comportamentului emotiv-rational
– Terapia orientata pe solutii
– Terapia narativa
– Abordarile integrative si eclectice
– Trainingul si supervizarea terapeutilor individuali

Windy Dryden este profesor de studii psihoterapeutice in cadrul Goldsmiths College, la University of London. Este membru al British Psychological Society si al British Association of Counselling and Psychotherapy. Si-a inceput training-ul in terapia emotiv-rationala si comportamentala (REBT) in 1977 si a devenit primul britanic acreditat ca terapeut emotiv rational si comportamental de catre Albert Ellis Institute. In 1981, a petrecut sase luni sabatice la Center for Cognitive Therapy, din cadrul University of Pennsylvania, fiind unul dintre primii psihologi britanici care au urmat un training de lunga durata in terapia cognitiva. Este membru al Albert Ellis Institute si membru fondator al Academy of Cognitive Therapy.
Desi orientarea terapeutica de baza este REBT, Windy Dryden a fost foarte mult influentat de catre colegii sai specialisti in terapie cognitiva si de catre teoria aliantei de lucru a lui Ed Bordin. Interesele sale de cercetare au radacini istorice si teoretice in REBT (cu Arthur Still) si in fenomenologia durerii, studiu care se bazeaza pe teoria REBT.

Windy Dryden este probabil cel mai bine cunoscut pentru volumele sale despre REBT/CBT (teoria cognitiv comportamentala) si pentru domeniul mai larg al consilierii si psihoterapiei. Pana in prezent a scris sau coordonat peste 160 de carti, fiind probabil cel mai prolific autor in viata din domeniu. De asemenea, a coordonat 17 serii de carti care includ cea mai bine vanduta serie Counselling in Action (Consiliere in actiune).

A fost fondator al British Journal of Cognitive Psychotherapy in 1982, care mai tarziu a fuzionat cu Cognitive Behaviorist si a devenit Journal of Cognitive Psychotherapy: An International Quaterly. Windy Dryden a fost cofondator al acestei publicatii impreuna cu E. Thomas Downd. In 2003, a devenit editor al Journal of Rational Emotive and Cognitive Behavior Therapy.

Back to top