”Meditație și mindfulness. Baze (neuro)științifice” – Curs și atelier practic susținut de Dr. Emil Toescu, PhD (Oxford), Univ. Birmingham

”Meditație și mindfulness. Baze (neuro)științifice” – Curs și atelier practic susținut de Dr. Emil Toescu, PhD (Oxford), Univ. Birmingham

Clinica SENSEditura Trei și ARPA (Asociația Română de Psihologie Analitică) anunță desfășurarea cursului ”Meditație și mindfulness. Baze (neuro)științifice” – Curs și atelier practic susținut de Dr. Emil Toescu, PhD (Oxford), medic și cercetător în neuroștiințe, profesor la Universitatea Birmingham din Marea Britanie. Cursul se va desfășura în perioada 28 septembrie – 12 octombrie 2024, în cadrul clinicii SENS din București (adresa: Intrarea Marcel Andreescu nr. 15, sector 1) și se adresează cu precădere specialiștilor în domeniul sănătății, dar și publicului larg.

Cursul se adresează cu precădere specialiștilor în domeniul sănătății, dar în egală măsură și publicului larg. Cu o structură care cuprinde trei prelegeri și trei ateliere practice, cursul își propune să ofere participanților o abordare științifică a meditației, analizând efectele fiziologice și neurologice pozitive ale acesteia, precum și anumite modele de intervenție clinică bazate pe practica meditației, cu accent pe MBSR (Mindfulness-based Stress Reduction). Din această perspectivă, cursul se adresează atât personalului medical, cât și tuturor celor care doresc să înțeleagă mai bine știința pe care se bazează meditația, și rezultatele pozitive, documentate științific, înregistrate de această practică într-o multitudine de contexte.

MBSR (Mindfulness-based Stress Reduction) este o intervenție clinică propusă de Prof. Jon Kabat-Zinn în anii 1970-80, la University of Massachusetts Medical Center, intervenție care s-a dovedit extrem de folositoare în numeroase contexte clinice. O bună parte din acest succes se datorează faptului că această intervenție este bazată pe o serie de răspunsuri naturale (neuro)fiziologice. Acest mini-curs introductiv își propune să treacă în revistă dovezile științifice acumulate în ultimele decenii cu privire la efectele biologice activate de acest tip de intervenție.

În același timp, sesiunile practice reprezintă o formă de introducere a acestor tehnici de meditație, cu speranța ca cei interesați să le poată include atât în viața personală de zi cu zi, cât și, poate, în practica profesională.

Fiecare sesiune practică va începe cu o scurtă prezentare a obiectivelor sesiunii și o introducere a tehnicii specifice acelei sesiuni. Această prezentare va fi urmată de practica specifică (15-20 minute), după care participanții vor fi invitați să discute și să reflecteze asupra experiențelor avute în cursul practicii. Această ultimă parte a sesiunii este foarte importantă pentru a crea un spațiu comun al experiențelor.

Curs 1: Definiții. Stres și răspunsuri fiziologice la stres – sâmbătă, 28 septembrie 2024, între orele 09.00 – 12.00

Înainte de a putea discuta bazele (neuro)științifice ale meditației, trebuie să oferim niște definiții (și să înțelegem termenii folosiți în limba engleză), și apoi să plasăm aceste definiții în contextul modelului medical pe care îl aplicăm interacțiunii cu pacientul (clientul). Punctul de plecare al intervențiilor bazate pe mindfulness este stresul, care nu este doar o manifestare a unei stări psihologice (mentale), ci un răspuns integrat al întregului organism. Vom face o scurtă trecere în revistă a componentelor fiziologice ale răspunsului la stres, ocazie cu care vom discuta mai în detaliu relația corp-minte, care este un fundament al înțelegerii științifice a efectelor induse de meditație.

Atelier practic 1: Experiența momentului și respirația.

Aceasta va fi o primă întâlnire (informală) cu practica (formală) a meditației. Accentul se va pune pe importanța posturii, a atenției dirijate în efortul de a rămâne în momentul prezent, folosind cea mai simplă ancoră: respirația (Thich Nhat Hanh). Respirația normală reprezintă astfel punctul permanent de reîntoarcere la sine și la timpul prezent.

Curs 2: Efectele fiziologice și neurofiziologice ale meditației – sâmbătă, 5 octombrie 2024, între orele 09.00 – 12.00

Diferitele tipuri de meditație sunt larg răspândite în practica de psihoterapie și counselling. De asemenea, există tipuri de intervenție clinică ce s-au dovedit foarte eficiente în diverse tratamente: de exemplu, MBSR (mindfulness-based stress reduction) și MBCT (mindfulness-based cognitive therapy). În acest curs, vom trece în revistă studii care atestă și demonstrează că diferitele modalități de practică meditativă au efecte biologice, atât la nivelul parametrilor fiziologici, cât și la nivel neural: atât structurile creierului, cât și diferitele funcții cerebrale, pot fi modificate prin aceste practici.

Atelier practic 2: Conectarea directă cu corpul.

Cea de-a doua sesiune de practică a meditației se va axa pe relația minte-corp, ca fundament al menținerii bunei stări fizice și mentale a fiecăruia dintre noi. Dar aceasta începe prin a fi capabili să ne deschidem și să “ascultăm” ceea ce corpul are de spus. Va fi un exercițiu de concentrare (“focusing”) asupra senzațiilor corporale, devenind astfel martori la o “discuție” între corp și minte.

Curs 3: Modele medicale și rezultatele clinice ale intervențiilor bazate pe mindfulness – sâmbătă, 12 octombrie, între orele 09.00 – 12.00

Medicina modernă este superspecializată și, paradoxal, pacientul poate suferi ca o consecință, mai ales când problema clinică este multifactorială și cronică. Există însă și alte modele de intervenție medicală, care se centrează pe pacient. MBSR (mindfulness-based stress reduction) a fost una dintre primele modalități de intervenție clinică bazate pe practica meditației și, de-a lungul a 40 de ani, și-a dovedit eficiența. Acest curs va trece în revistă bazele acestui tip de intervenție și diversitatea acestor rezultate.

Atelier practic 3: Bunătate (“kindness”) și compasiune: deschiderea către suferință.

În doctrina budistă (și nu numai), suferința, atât fizică, dar mai ales mentală (spirituală), este unul dintre elementele fundamentale ale existenței. De multe ori, această suferință generează emoții negative către obiecte, stări sau persoane, care nu fac decât să adauge suferinței. Tipul de meditație pe care îl vom explora astăzi urmărește a crea, în mod activ, un spirit de prietenie și bunăvoință, contracarând emoțiile negative. Urmărim astfel o deschidere, cu compasiune, către suferință și către cauza suferinței.

LOCUL DESFĂȘURĂRII: Clinica SENS, București, Sector 1, Intrarea Lt. Av. Marcel Andreescu nr. 15. Numărul de locuri este limitat la 15. ULTIMA ZI DE ÎNSCRIERE: 25 septembrie 2024. Mai multe informații găsiți AICI

Back to top