Excelența Sa Michael Sternberg, ambasadorul Suediei, aduce în România nu doar mesajul diplomatic, ci și o mare dragoste pentru literatura scandinavă. Ne dezvăluie astăzi faptul că actualul succes al thrillerelor scandinave se sprijină pe o istorie îndelungată, care vine atât din stilul de viață nordic, cât și din pasiunea cititorilor lumii pentru povești bine scrise.
Ne recomandă cel mai recent roman al cuplului de autori Anders Rønnow Klarlund și Jacob Weinreich – Somnul și moartea. Și pot să vă asigur că are dreptate: este un roman interesant, incitant, un thriller cum n-ați mai citit, cu o temă spectaculoasă și un ritm fabulos!
Cum vedeți peisajul cultural românesc?
Este foarte divers și arată promițător.
… și piața de carte din România?
Din păcate bariera lingvistică mă împiedică să mă bucur pe deplin de ea. Însă mi se pare la fel de interesant și de important faptul că editurile românești sunt interesate de literatura daneză.
În ultimii ani, literatura scandinavă a captat atenția a milioane de cititori din toată lumea. Care a fost scânteia, cartea sau autorul care a declanșat acest fenomen?
Cred că mai ales thrillerele scrise de doi autori suedezi, Stieg Larsson și Henning Mankell, au pornit boomul sau febra literară scandinavă. Cărțile lor au atras atenția lumii asupra literaturii scandinave. Romanele lui Mankell, în care personaj central este inspectorul Wallander s-au vândut în milioane de exemplare, iar trilogia Millennium s-a vândut în peste 60 de milioane de exemplare. Pe lângă acești doi autori au mai apărut scriitorul danez de romane mystery Jussi Adler-Olsen, norvegianul Jo Nesbø și islandezul Arnaldur Indridason. Toți au contribuit la creșterea notorietății genului crime fiction în ultimii ani.
Reprezentați Țările Nordice la Gaudeamus 2013. Cum se diferențiază aceste literaturi între ele?
Cred că literaturile acestor țări au mai multe lucruri în comun decât diferențe. Cum am spus, genul crime fiction a fost numitorul comun care le-a reunit și le-a dus în atenția lumii. Mai mult, în Scandinavia există o tradiție remarcabilă a literaturii pentru copii, începând cu autori precum H.C. Andersen și Astrid Lindgren. Cred că ea derivă din ceea ce numim „stilul de viață scandinav“, concentrat foarte mult pe educația copiilor (cu lecturi în familie, în serile lungi de iarnă). De altfel, familia este foarte importantă în societățile nordice.
Este crime fiction rețeta câștigătoare pentru ascensiunea literaturii scandinave?
Crime fiction a fost locomotiva în ultimii ani, dar din punct de vedere istoric lumea ne-a cunoscut mai întâi prin intermediul literaturii pentru copii. Însă sunt autori scandinavi celebri în aproape toate genurile literare. Exemple ar putea fi cei doi autori danezi laureați cu Nobel, Johannes V. Jensen și Henrik Pontoppidan. Ambii au scris literatură de opinie socială, iar Pontoppidan este tradus și în românește – Per cel norocos.
Care vor fi cele mai importante evenimente ale Țărilor Nordice la Gaudeamus 2013?
La Gaudeamus vom avea “colțul copiilor” – un stand scandinav comun LEGO, Egmont și IKEA, care cu siguranță va atrage mulți vizitatori juniori. Pe lângă cărțile și jucăriile de la stand, LEGO și Egmont vor organiza și evenimente dedicate copiilor.
Un alt eveniment notabil va fi proiecția filmului danez Submarino, pe 23 noiembrie, la 18:30, în sala Cupola. Submarino e realizat de faimosul regizor danez Thomas Vinterberg și a primit în 2010 Premiul Consiliului Nordic.
Autori nordici importanți vor fi la Gaudeamus, spuneți-ne ce le aduc citorilor români.
La standul țărilor nordice vom avea onoarea să lansăm (alături de editura Trei) noul roman Somnul și moartea al autorilor danezi Anders Rønnow Klarlund și Jacob Weinreich – un thriller incitant foarte bine scris și destul de diferit de romanul care i-a consacrat, Ultimul om bun. Această lansare va avea loc pe 22 noiembrie, la ora 18:00.