„Si a vazut asina pe inger” de Nick Cave (Editura Polirom), romanul de debut al cantaretului, va fi, incepand cu aceasta saptamana, in librariile din Romania. Volumul a fost tradus din limba engleza de Alexandra Coliban, in colectia BIBLIOTECA POLIROM.
„In proza gasesc o libertate pe care muzica nu mi-a oferit-o niciodata…”, a spus Nick Cave.
NICK CAVE (n. 1957), cunoscut mai ales pentru activitatea sa de cantaret, compozitor si lider al formatiei „Nick Cave and The Bad Seeds”, este un artist polivalent, care s-a manifestat si ca prozator, autor de teatru, scenarist, pictor. S-a nascut in Warracknabeal, in statul australian Victoria, unde si-a petrecut copilaria. Mama lui este o violoncelista celebra, iar tatal, profesor de engleza, care i-a starnit pasiunea pentru literatura, a murit intr-un accident de masina pe cand Nick Cave avea nouasprezece ani, eveniment tragic ce l-a marcat profund pe viitorul artist. In 1976, dupa terminarea liceului, Cave s-a inscris ca student la Arte la Caulfield Institute of Technology (azi Monash University), dar a renuntat un an mai tarziu, hotarand sa se dedice muzicii (ulterior, in 2008, fosta sa universitate i-a conferit titlul de doctor honoris causa). Dupa 1980 a trait o vreme la Londra, apoi, pana in 1989, in Berlinul de Vest, iar in prezent locuieste in Marea Britanie, la Brighton and Hove. Prima lui formatie s-a numit „The Birthday Party”, dar Nick Cave a cunoscut succesul abia cu „The Bad Seeds”, infiintata in 1984.
Celebru in intreaga lume in calitate de compozitor si cantaret, a colaborat cu artisti prestigiosi si a luat parte la proiecte dintre cele mai diverse; printre altele, este autorul coloanei sonore din filmul lui Wim Wenders „Cerul deasupra Berlinului”. Ca scriitor, Nick Cave a debutat in 1988 cu volumul „King Ink”, o antologie de poeme si piese de teatru, urmata in 1997 de „King Ink II”. A mai scris, printre altele, o adaptare pentru scena a povestirii „Metamorfoza” de Franz Kafka si scenariul filmului „The Proposition” (2005).
Toamna trecuta, Polirom a publicat in traducere cel de-al doilea roman al lui Nick Cave, „Moartea lui Bunny Munro”.
Sursa: www.agentiadecarte.ro