Nobelul literar rămâne în Suedia

Nobelul literar rămâne în Suedia

Premiul Nobel pentru Literatură 2011 a fost atribuit autorului suedez Tomas Tranströmer (80 de ani), „deoarece, prin imaginile sale concentrate și translucide, ne oferă acces la realitate“. El s-a aflat pe poziţia a doua în topul favoriților la Nobelul literar de anul acesta, cu o cotă de 7/1. Tomas Gösta Tranströmer (pronunțat [ˌtʊmːas ˈtɹɑːnstɹœməɹ] este poet, traducător și psiholog suedez. Este unul din cei mai traduși poeți suedezi, opera sa fiind tradusă în ca. 50 de limbi.

Tranströmer a fost tradus în România la Polirom, în 2003 cu Pagini din Cartea nopții și în 2005 cu volumul de poezii Taina cea mare, care conține cinci poeme scurte și 45 de poeme haiku. Tranströmer s-a născut la Stockholm ca fiu al unui redactor de ziar. După ce a studiat psihologia, a lucrat la Institutul de Pshihologie al Universității din Stockholm, iar în anii 1960-1970 a fost psiholog de închisoare sau angajat la o școală de corecție din localitatea Roxtuna, de lângă Linköping. Din 1980 a lucrat ca psiholog la Arbetsmarknadsinstitutet (Institutul de Abilitate Ocupațională).

Deja de la debutul său cu colecția 17 dikter din 1954, Tranströmer a fost considerat un tânăr geniu al poeziei, cu un limbaj caracteristic. La începutul anilor 1990, Tranströmer a suferit un infarct cerebral care a dus la o paralizie a părții drepte a corpului. Datorită faptului că este și un pianist talentat, limbajul lui conține uneori și de referințe la muzică, atât la cea clasică cât și la jazz.

Back to top