„Nu, nu va fi război, sînt prea complexe relaţiile financiare“. Am mai auzit asta?

„Nu, nu va fi război, sînt prea complexe relaţiile financiare“. Am mai auzit asta?

Ian Morris e un autor generos. Nu pierde vremea cu dezvoltări în o mie de cărţi a fiecărei frînturi de idee. A strîns în De ce vestul deţine încă supremaţia tot ce se putea: experienţa de arheolog, lecturi critice ale confraţilor istorici, ipoteze interesante, idei, filme şi cărţi SF care-l pasionează sau amuză, parabole, pilde pline de învăţăminte. Morris e un show man academicos. De aia v-aş sfătui să nu vă lăsaţi speriaţi de cele peste 500 de pagini.

Una e să citeşti pe sărite din wikipedia, alta e să vezi informaţie de prima mînă aşezată într-un scenariu propriu. Diferenţa dintre Vest şi Est coboară acum mai bine de 10 000 de ani în urmă, crede Morris. Încă de cînd s-au despărţit strămoşii noştri în vînători şi agricultori. Zona geografică din vestul lumii a fost privilegiată în unele privinţe şi a avut un avans de la bun început. Vă dau un singur exemplu, ele sînt nenumărate. În zona Mesopotamiei au fost foarte uşor de domesticit cele mai multe animale, iar grîul a fost foarte uşor de adaptat la culturi regulate. În Americi, au reuşit să „domesticească“ zea pînă să ajungă „porumb” în foarte mult timp, după zeci de mutaţii.

O asemenea carte nu poate fi rezumată pe scurt. Am decupat doar cîteva „poveşti“, poate vă face poftă:

  • Desene complexe ale oamenilor primitivi pe pereţii peşterilor apar doar în Vest (în alte zone sînt strict rudimentare). Cînd au fost descoperite minunatele desene de la Altamira, nimeni n-a crezut în autenticitatea lor. Sautola, arheologul care le-a prezentat comunităţii ştiinţifice, a fost luat la mişto de confraţi. Abia în 1902, unul dintre cei care şi-au bătut joc şi-a retras spăşit afirmaţiile, după ce s-au convins de autenticitatea lucrărilor. Prea tîrziu. Sautola murise cu patru ani înainte în totală dizgraţie.
  • Au mai existat războaie reci în istoria omenirii. În 1400 î.Hr. de exemplu: între hitiţi şi egipteni, cu tot tacîmul, spioni, dezinformare, operaţiuni sub acoperire. După cam 150 de ani s-au bătut deschis. Ramses al II-lea  a căzut într-o capcană, a scăpat, dar armata lui a cam fost zburătăcită. Urmarea? O însemnare înscrisă pe şapte temple (!) cum că Ramses s-a bătut singur cu hitiţii şi i-a învins. Ca Rambo, glumeşte Morris.
  • Au existat momente de cutremur şi prăbuşire a unor civilizaţii. Unele atît de vechi încît e imposibil de compus măcar ipoteze. De ce s-a oprit civilizaţia Uruk? Nu vom şti probabil niciodată. Aşa cum nu ştim cum de s-au prăbuşit mari civilizaţii în jurul lui 1200 î.Hr în vest sau în jurul anului 1050 î.Hr. în Est. Morris spune că au fost acolo mai mulţi factori care s-au întîlnit. Unul, probabil cel mai important, înclinarea axei Pămîntului şi modificări de orbită ce au dus în timp la schimbarea de climă etc. Dar a mai fost şi apariţia carelor de luptă care au accelerat şi tendinţele de cucerire şi distrugere. O explicaţie fermă însă nu există.
  • Ce e cert? Cînd o mare civilizaţie începe se cadă, uneori coboară chiar mai jos decît de unde a pornit. Apropierea celor două civilizaţii Vest-Est a apărut după ce acum 24 de secole zona vestică a suferit prăbuşirea aproape fatală.
  • În anii 500 î.Hr. au apărut marile scrieri care au împînzit lumea, de la Confucius, la filozofia greacă şi vechiul Testament. Mulţi spun că sînt învăţăturile care au schimbat lumea. Morris spune inversul: lumea se schimbă întîi şi abia apoi apar marile cărţi care trebuie să explice şi să perpetueze schimbarea.
  • Se ştie mult despre „schimbul columbian“. Lumea Nouă descoperită de Columb nu a fost colonizată doar de europeni, ci şi de bolile pe care le-au adus cu ei. Bolile evoluaseră complet separat în cele două lumi. 3 din 4 din amerindieni au fost răpuşi de boli. Însă mai puţini ştim că am avut un „schimb al Lumii Vechi“. În secolul 2 d.Hr. aglomerările urbane au fost atacate de un soi de febră tifoidă. Schimbul de boli a fost făcut pe deasupra Indiei, direct între cele două mari imperii, Roman şi dinastia Han.

Morris ajunge cu lupta comparaţiilor şi diferenţelor Est-Vest pînă în zilele noastre. Spune că pînă în 2103 (exact!) China va depăşi Vestul şi la nivel economic, şi social. Ridiculizează puţin graba băncilor de a prezice supremaţia Chinei încă din 2016 – cică făceau asta prin 2006 nefiind în stare în acelaşi timp să-şi prevadă propriul colaps care avea să urmeze în următorii 2 ani. Sînt finanţele îmbîrligate între cele două mari puteri o garanţie a păcii? Morris răspunde indirect: păi uitaţi-vă ce se scria în 1910: spuneau că e aşa complicat sistemul financiar că nu e posibil un război.

Back to top