O carte tulburătoare: Căderea din timp, de David Grossman

O carte tulburătoare: Căderea din timp, de David Grossman

Căderea din timp de David Grossman, unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea Palestinei ca stat, a apărut de curînd în colecţia Biblioteca Polirom, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu. Cartea este publicată şi în ediţie digitală.

Un amplu şi tulburător poem „pe mai multe voci, Căderea din timp este un recviem străbătut de credinţa în forţele nesecate ale vieţii şi ale căldurii omeneşti adevărate. Se spune că timpul vindecă rănile, dar unele răni nu se vindecă niciodată. Unul dintre eroii cărţii pleacă în căutarea a ceea ce a pierdut, sperînd să regăsească acel ceva acolo, undeva, în afara timpului. Lunga sa pribegie „dincolo“ este, pentru autorul cărţii, prilejul unei răscolitoare meditaţii asupra vieţii şi o răvăşitoare mărturie de iubire părintească.

Căderea din timp nu este un volum autobiografic şi nici nu se petrece în Israel. Însă, pentru a-l scrie, autorul a fost nevoit să exploreze abisul profund al propriilor sale sentimente“, scria The Guardian la apariția cărții.

„David Grossman are talentul de a se uita în sufletul unui om şi de a găsi acolo esenţa irepetabilă a umanităţii“, aprecia prozatoarea americană Nicole Krauss.

„Povestea pe care o scriu e o altă casă a mea, deşi uneori durează doi sau trei ani pînă devine într-adevăr o casă. Cînd am o poveste, cînd ştiu firea şi limbajul fiecărui personaj, nu mă simt niciodată singur. Uneori mai scriu şi cîte o carte relaxantă, dar iau literatura în serios. Aici ai de-a face cu explozibili. Poţi schimba viaţa unui cititor; poţi schimba – ba chiar cred că ar trebui să schimbi – pînă şi viaţa ta“, se confesa chiar autorul David Grossman.

David Grossman (n. 1954) este autorul bestseller-ului Pînă la capătul pămîntului, roman distins în 2009 cu premiul Albatross, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania, şi în 2011 cu premiile Medicis Etranger şi JQ Wingate. Printre romanele publicate de Grossman de-a lungul timpului se numără și Copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000). Cărţile sale au fost premiate atît în Israel, cît şi în străinătate şi pînă în prezent au fost traduse în peste treizeci de limbi. Printre numeroasele premii cu care a fost distins autorul israelian amintim aici premiul Bernstein pentru roman (primit în 1985 şi în 1993), premiul Sapir (2001), premiul Bialik pentru literatură (2004), premiul JQ Wingate (2004 şi 2011), premiul Albatross, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania (2011), şi premiul Medicis Étranger (2011).

Back to top