O dispariție, doi detectivi și o grămadă de nelegiuiți

O dispariție, doi detectivi și o grămadă de nelegiuiți

Dispărută fără urmă este unul dintre cele mai cunoscute romane ale autorului american Dennis Lehane (autor al volumelor Mystic River, Shutter Island). Lumea săracilor din Boston, orașul în care se petrece acțiunea romanului, este descrisă cu o acuitate neașteptată. Secretele din jurul dispariției unei fetițe sunt rând pe rând demontate (doar aparent, veți vedea) de către tandemul detectivistic Patrick Kenzie și Angela Gennaro.

Cartierul Dorchester din Boston (chiar locul unde a crescut Lehane) nu e un spațiu prielnic pentru cei slabi ori pentru visători. E un domeniu împărțit clar între nelegiuiții puternici, care stăpânesc după propriile reguli. Când micuța Amanda Mc Cready dispare, detectivii particulari Patrick Kenzie şi Angela Gennaro nu par atrași de caz.

 Amanda McCready fusese pe pământ vreme de patru ani şi şapte luni când a dispărut. Mama ei o pusese în pat duminică seara, o mai verificase o dată pe la opt şi jumătate, iar a doua zi dimineaţa, puţin după nouă, se uitase în pătuţul Amandei şi n-a văzut decât cearşafurile păstrând încă adâncitura lăsată de trupul fiicei ei. Hainele pe care Helene McCready le pregătise pentru fiica ei – un tricou roz, pantaloni de doc, ciorapi roz şi pantofiori sport albi – dispăruseră, ca şi păpuşa ei preferată, o replică blondă a unui copil de trei ani care, în mod straniu, semăna cu proprietara ei, iar Amanda o botezase Pea“.

Dar, după ce o ascultă pe Beatrice, mătuşa copilului, deschid o anchetă care va pune în pericol totul în cele din urmă, relaţia lor, sănătatea lor mintală, şi chiar viaţa, pentru a o găsi pe fetiţa pierdută. Detectivii ajung la conflicte cu polițiștii și mafioții deopotrivă, căci bunii și răii au aceleași reacții atunci când doi investigatori curioși le descoperă secretele murdare și relațiile corupte. Nu vă mai spun decât că este o carte cu care merită să petreceți o după-amiază de weekend. Garantat!

Evident, pentru cei mai puțin prieteni cu lectura există și ecranizarea Gone, Baby, Gone (2007) regizată de Ben Affleck și avându-i în rolurile principale pe Casey Affleck, Ed Harris și Morgan Freeman.

Lehane, un scriitor consacrat deja, are origini irlandezo-americane și poate de aici vine și interesul său pentru zugrăvirea comunităților mici, universuri închise în care se petrec toate minunile și dezastrele. Apropierea sa de peisajele muncitorești, de stilul de viață al celor care trudesc câte opt-zece ore pe zi pentru un salariu de mizerie, are legătură cu trecutul lui Lehane. Înainte să aibă succes ca scritor, el a fost terapeut pentru copiii handicapați sau abuzați fizic, chelner, șofer de limuzină, librar, hamal. Culmea e că încă mai visează să fie barman, măcar în vacanțe.

Imagine scriitor: shotsmag.co.uk

Back to top