O lume perversă, aproape perfectă, dar interzisă adulților!

O lume perversă, aproape perfectă, dar interzisă adulților!

Seria Micuțele mincinoase a ajuns în România abia la volumul al patrulea. Autoarea, Sara Shepard, scrie de nu se mai oprește, deja tinerii din America se bucură de al zecelea volum și de un supliment de serie, Pretty Little Secrets. Prin urmare, puneți-vă hainele de firmă, gândurile perverse și centurile de siguranță, fiindcă acțiunea devine din ce în ce mai interesantă.

Ca să vă amintesc pe scurt despre ce este vorba….Suntem în frumosul, idilicul orășel Rosewood, Pennsylvania, urmărind de la distanță și protejați de anonimatul cititorului de rând, patru fete care au mai multe secrete decât Vaticanul și CIA la un loc. Cele patru grații, Aria, Emily, Spencer si Hanna, se luptă cu amintirea dureroasă a dispariției prietenei și liderei grupului lor, Alison. Ali cea perfectă pare că le joacă feste de dincolo de mormânt: toate fetele primesc mesaje misterioase și răutăcioase de la cineva care se semnează A. Acesta este firul roșu al seriei, de la care pornesc multe alte ițe încurcate, mii de ițe încurcate. Să vedem ce se mai întâmplă în volumele 3 și 4: Perfect și Incredibil.

Sara Shepard mărturisea la un moment dat că a fost inspirată de unele dintre propriile aventuri din liceu când a scris seria Micuțele mincinoase. Mi-e teamă să mă gândesc la distincția dintre scenele care au inspirat-o și cele inventate. Talentul narativ și scriitura lejeră și prietenoasă, dar și imaginația prolifică au ajutat-o să creeze o serie care este deja ecranizată și are milioane de admiratori. Fiecare dintre cele patru personaje centrale are deja fan clubul propriu și sunt mii de adolescente în America dornice să se identifice cu Aria, Emily, Spencer sau Hanna. De ce? Pentru că ele reprezintă patru tipologii ale adolescenților de azi.

Aria este boema de o inteligență remarcabilă, care se îmbracă în stil gotic și suferă în secret din cauza divorțului părinților ei. Deși la școală este strălucitoare, în viața particulară nu-și poate administra prea inteligent sentimentele și se trezește îndrăgostită de proful de engleză, Ezra. Încercând să scape de acest amor, Aria se aruncă în brațele lui Sean, un băiat bogat dar cam…plat. Rezultatul cred că e previzibil: Aria ajunge din nou în brațele profului, însă Sean află și le duce poliția pe cap. Profesorul scapă de închisoare, dar este nevoit să se mute în alt oraș. Iar Aria, după o ceartă serioasă cu mama ei, ajunge să locuiască împreună cu tatăl și amanta lui. Foarte inconfortabil! De aici ajunge să o reîntâlnească pe Jenna, fata la a cărei orbire se pare că a contribuit, pe vremea când Ali trăia și își băga prietenele în necazuri. A mai rămas doar un pas până la reunirea grupului de altădată.

Emily încearcă să scape de prima sa dragoste lesbiană, Maya, la presiunile familiei. Suferința din dragoste este intensificată de mesajele răutăcioase de la A și de farsele sinistre care i se fac la școală. Forțată de părinții ei să se dezintoxice de lesbianism, Emily descoperă bucuroasă că fata care trebuia să o vindece este în continuare lesbiană și nu se poate schimba. Trimisă la rudele habotnice și extrem de pudice din Iowa – care totuși au cinci copii – Emily o cunoaște pe Trista, o tânără dezinhibată care iubește tot ce-i cade în brațe, fie bărbat, fie femeie. După ce e atrasă în cursă de verii săi, Emily se întoarce acasă, pentru a descoperi că familia ei suferise o epifanie și acum a fi gay era pentru ei la fel de normal cu a fi blond. Cursul evenimentelor devine previzibil pentru e: micile gelozii ale Mayei, la apariția neașteptată a amicei Trista și reunirea cu grupul pentru a scăpa de mesajele blestemate.

Spencer, cea care o concura în toate, în urmă cu trei ani, cu Ali-cea-perfectă, este acum foarte debusolată. Pe de o parte, veșnica rivalitate cu sora ei mai mare, Melissa, o face să intre în tot felul de combinații aiurea – de la a-i fura iubiții până la a-și însuși lucrările ei pentru școală. Pe de altă parte, trebuie să se descurce cu mesajele de la A și cu impulsul de a le căuta pe celelalte membre ale grupului destrămat la moartea lui Alison. Prin urmare, intră în conflict cu toată lumea când se află că lucrarea cu care urma să participe la un prestigios concurs nu îi aparține. Devine prietenă cu Mona DiLaurentis, prietena Hannei, care o îndrumă pe piste greșite. Scenariile care apar la un moment dat o incriminează pe Melissa, apoi îl indică pe Ian, iubitul Melissei, drept autor al crimei asupra lui Alison. Dacă nu urmărești cu atenție firul narativ, la un moment dat te vei pierde între atâtea nume, date, scene, trecut, prezent…

Hanna, fosta rățușcă urâtă și dolofană a gruplui, este acum o lebădă elegantă, care știe pe de rost Vogue și Vogue Teens, dar stă mai prost cu școala. Cleptomană, bulimică, ultrasensibilă, Hanna trăiește drama nemărturisită a fiicei părăsite de tată pentru o familie în care exista fetița perfectă. Oricâte cadouri i-ar face mama ei, Hanna caută consolarea în shopping și socializare. Poate că tocmai relaxarea ei o ajută să își dea seama că A este chiar buna ei amică Mona. Urmează un accident, în urma căruia Hanna ajunge pe patul unui spital și descoperă că Lucas, ciudatul clasei, e de fapt un băiat interesant. Necazul ei le aduce laolaltă pe fostele prietene, care pornesc împreună să descifreze identitatea lui A. Urmează scene de thriller, cu un final hollywoodian!

Ați putea crede că lucrurile se opresc aici. Nu! Mai urmează încă șase cărți din serie: Wicked, Killer, Heartless, Wanted, Twisted, Ruthless, plus volumul bonus, Pretty Little Secrets, care conține nuvele care le au drept protagoniste tot pe fetele noastre.

Îmi place seria aceasta pentru că, dincolo de toate înșiruirile de branduri celebre, scenele rupte din telenovele nu prea scumpe și dialogurile superficiale, este un portret destul de fidel al adolescenței. Cine n-a avut secrete în timpul liceului, cine nu s-a gândit măcar o dată să trișeze – măcar un pic, cine nu și-a dorit o întâlnire cu cel mai drăguț băiat din școală, cine n-a făcut boacăne care să-i ducă pe părinți în pragul disperării, cine n-a mers la măcar o petrecere stropită din belșug cu licori alcoolizate, cine…. Așadar, v-o recomand! E la fel de plină de mister precum o serie cu vampiri și are la fel de multă adrenalină precum o distopie, care e noul must have în materie de lectură în 2012.

Back to top