O parodie macabră şi adesea cinică: ”Dracul și Mumia” de Stelian Tănase

O parodie macabră şi adesea cinică: ”Dracul și Mumia” de Stelian Tănase

Scriitorul Stelian Tănase este invitatul Întâlnirilor SpectActor, eveniment organizat de Teatrul Naţional Craiova în luna octombrie. Cu acest prilej, va lansa romanul Dracul şi Mumia, publicat de Editura Trei. Evenimentul, moderat de scriitorul Nicolae Coande, va avea loc duminică, 18 octombrie, de la ora 11.00, în sala “Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional Craiova. Stelian Tănase va susţine la Craiova şi conferinţa „Un secol urât şi scurt – secolul XX”.

Stelian Tanase - Dracul si MumiaÎntâlnirile SpectActor reprezintă un eveniment cultural iniţiat în anul 2009 de Teatrul Naţional Craiova. În cadrul acestuia sunt programate conferinţe şi discuţii cu publicul ale unor personalităţi din lumea culturală românească.

„Lenin a dispărut din Piaţa Roşie într-o noapte ploioasă de aprilie 1953. Dracul a deschis sarcofagul şi l-a tras de picioare…“ – aşa începe Dracul şi Mumia, această pasionantă poveste relatată de patru beţivi şi plasată de autor în timpul Războiului Rece. Scena pe care se desfăşoară palpitanta acţiune este Europa — Moscova, Berlin, Paris, Viena, Praga. Este un policier clasic şi un roman de aventuri scris după toate regulile, dar mai ales un roman oniric, o parodie macabră şi adesea cinică.

”Stelian Tănase este un continuator al lui Gogol şi Bulgakov, dar nu mai puţin al lui Celine şi Borges. Imaginaţia sa lucrează în aceste pagini la turaţie maximă pentru a oferi cititorului unul dintre cele mai surprinzătoare romane din literatura contemporană. Este dincolo de orice comedie neagră, un i! mens hohot de rîs pe seama „uitatului secol XX“. Sarcasmul autorului nu se opreşte în faţa niciunei statui sau prejudecăţi. O mitologie întreagă (Kafka, Lenin, Brecht, Freud, Tzara etc.) este demontată cu precizie de ceasornicar. Ce este Dracul şi mumia? Un roman care nu te lasă să dormi…”, se arată în prezentarea titlului.

Născut la 17 februarie 1952, în Bucureşti, Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune şi analist politic. În 1977 a absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie a Universităţii din Bucureşti. Profesor universitar dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Stelian Tănase a fost o figură marcantă a societăţii civile româneşti în primii ani postdecembrişti, primul preşedinte al Grupului de Dialog Social (GDS), redactor şef al Revistei 22, fondator (alături de Dan Pavel) al primei reviste de ştiinţe politice din perioada postcomunistă, Sfera Politicii. A fost vicepreşedinte al PAC, 1991, deputat în Parlamentul României din partea Convenţiei Democratice (1992-1996), preşedinte al Societăţii Române de Radio şi Televiziune (2013-2015).

De acelaşi autor, la Editura Trei, au mai apărut: Moartea unui dansator de tango (2011), Skepsis (2012) şi Maestro (2014).

Back to top