„Cărţile cu care s-au fotografiat persoanele implicate în proiect au fost incredibil de variate, de la Dostoievski la Nietzsche, Exupéry şi Safran Foer, cărţi de advertising şi leadership, Lewis Caroll sau Nick Cave. Nu cred că pot numi o tendinţă în alegerea cărţilor, gusturile sunt atât de diferite pe cât de diferite sunt persoanele pe care le-am fotografiat, dar, în acelaşi timp, atât de asemănătoare“. (Ioana Bîrdu)
Proiectul Poveşti din sertar este un spaţiu în care Ioana Bîrdu se joacă serios, în fotografie, cu pasiunea ei pentru lectură şi a celorlalţi cititori pe care îi întâlneşte. Pentru a fi un „om al cărţii” în acest proiect nu ai nevoie decât de o carte care să te reprezinte, de un loc din oraş cu care te identifici sau, din contră, un loc oarecare, de vreme ce mesajul este cel care vorbeşte în fotografie, şi nu locul, şi, bineînţeles, de aparatul de fotografiat al Ioanei.
Prima fotografie a proiectului a fost un autoportret al Ioanei destinat unei competiţii fotografice, al cărui mesaj miza pe identificarea pasiunii sale (cărţile) cu identitatea sa (o explicaţie şi a faptului că în pozele Ioanei cărţile ţin loc de privire şi înfăţişare). „Îmi place foarte mult să citesc şi dacă ar fi după mine mi-aş lua zilnic o grămadă de cărţi, prin urmare o carte în loc de faţă era cea mai bună caracterizare a mea la care m-am gândit în acel moment“.
Proiectul a avut forma iniţială a unui blog (loc-pentru-visat.blogspot.ro), pe care îl puteţi citi şi acum, în care Ioana îşi publica (şi încă o mai face) încercările sale de ficţiune. „Pe blog am poveşti scurte, în marea lor parte fantastice. Îmi place mult realismul magic şi suprarealismul şi încerc pe cât posibil să pun în cuvinte lumile şi poveştile pe care mi le imaginez zi de zi“.
În momentul de faţă, proiectul se concretizează într-o pagină de Facebook (Povesti din sertar) în care puteţi găsi toate fotografiile Ioanei Bîrdu cu cititorii interesaţi să transmită un mesaj despre lumea cărţilor. De vreme ce toate poveştile frumoase au un sfârşit, şi acest proiect mizează pe o finalitate care i-ar putea împlini Ioanei întru totul pasiunea pentru fotografie şi cărţi: „Nu voi poza la nesfârşit pentru că, la un moment dat, se va ajunge la saturaţie. Nu ţin să am un anumit număr de poze, ci atunci când voi considera suficient, voi spune stop. Acum simt nevoia ca proiectul să se concretizeze în ceva. Mi-ar plăcea o expoziţie poate, dar, din păcate, nu am fondurile necesare pentru a-mi plăti printurile“.
Dacă doriţi să faceţi parte din proiectul Poveşti din sertar, dacă sunteţi pasionaţi de cărţi şi vreţi să încurajaţi lectura printr-un mesaj al fotografiei voastre, sau dacă puteţi să o ajutaţi pe Ioana să aibă propria expoziţie, nu ezitaţi să trimiteţi un mesaj pe blogul proiectului, pe pagina de facebook, sau pe adresa de email la care Ioana vă aşteaptă, ioana1005@gmail.com.