Chiar acum este în plină desfăşurare un eveniment literar în premieră mondială: realizarea, în timp record, a unui roman. Editura Art, care va publica romanul rezultat, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.
Astfel, 50 de autori români s-au întâlnit sâmbătă dimineaţa, la ora 9.00, în laboratoarele Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universității din Bucureşti, pentru a concepe şi elabora împreună cel mai rapid roman care a fost scris vreodată în literatura universală. După instructaj, la ora 10.20, s-a dat startul platformei colective de editare de text, organizatorii estimând că întregul proces editorial, de la alegerea subiectului până la realizarea efectivă a cărții, nu va dura mai mult de patru ore. Cei patru naratori – Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Marius Chivu și Răzvan Țupa – au ales titlul Moș Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume și au schițat planul romanului.
„Este un eveniment unic. Romanul scris în câteva ore, la 100 de mâini, va fi un dublu record: de viteză şi de cooperare creativă. Dorim totodată să atragem atenţia asupra acestei bresle, a scriitorilor, a cărei condiţie este incomparabil mai grea decât a colegilor din Occident. Astăzi, la Universitate, se scrie istorie“, a declarat Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio, iniţiatorul acestui demers inedit.
În tentativa de a omologa un record inedit în Guinness Book, observatori independenţi s-au arătat bucuroşi să nu mai numere metri de cârnaţi, ci minute de inteligenţă colectivă. Spiritul de echipă, gândirea rapidă şi cuvântul ales vor fi atuurile scriitorilor români. Orice reflectare a acestui eveniment în media este o pledoarie pentru educaţie, pentru valorile ei perene, comuniunea şi comunicarea.
„Nu puţine sunt cazurile în care scriitorii – intelectualii, în genere – tind să se subestimeze colectiv şi să se supraestimeze individual. Ce se întâmplă astăzi în laboratoarele Universităţii este un experiment care îşi propune să contrazică această tendinţă şi să arate că originalitatea şi creativitatea pot surveni şi în urma unui efort colectiv bazat pe solidaritate de grup, nu numai ca rezultat al unui eu singular şi ireductibil. De altfel, Editura Art a sprijinit întotdeauna astfel de demersuri, dovada cea mai clară fiind premiata colecţie de antologii intitulată Prima dată“, a declarat Laura Albulescu, director editorial al Editurii Art.
„Ne-am alăturat cu entuziasm acestui experiment colectiv pentru că, în cei cinci ani de activitate, firma de comunicare strategică pe care o conduc, Links Associates, şi-a propus să pună în valoare exact ceea ce i-a adus împreună pe scriitori în această zi specială: creativitatea, gândirea liberă, reacţia rapidă, lucrul în echipă şi, nu în ultimul rând, curajul profesional. Am ales să fim alături de aceşti scriitori pentru că este nevoie să investim în talentul şi imaginaţia României. Şi pentru că în aceste zile Links Associates împlineşte cinci ani, cadoul nostru pentru parteneri şi pentru noi va fi această carte concepută în timp record de minţile şi condeiele a 50 de scriitori“, a declarat Corina Vinţan, Manager General al Links Associates, companie care susține acest proiect.
„Universitatea este gazda unui eveniment deosebit, care ne bucură şi ne onorează. Universitatea este prin definiţie locul unde inovaţia, talentul şi tinereţea se întâlnesc pentru a deschide noi orizonturi. Evenimentul literar de astăzi, care poate că dă tonul noului mileniu, se înscrie pe deplin în această definiţie“, a spus Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.
La capătul acestei zile de foc, Editura Art va scoate din tipografie cel mai rapid roman din lume, urmând ca marţi, 18 decembrie, volumul să se găsească deja în librării pentru un public larg, iar miercuri, 19 decembrie să fie lansat în prezenţa tuturor autorilor. De fapt, nimeni nu şi-ar dori cu adevărat să lipsească de la acest eveniment.