Putem fi miezul acestei cărţi, dacă ne lăsăm purtaţi în ea!

Putem fi miezul acestei cărţi, dacă ne lăsăm purtaţi în ea!

Destina nu este altceva decât o fantezie scrisă convingător. Ceea ce e mare lucru în cărţile literaturii zilelor noastre, care se întrec în amănunte impresionante şi exotice, dar care nu conţin echilibrul şi şarmul credibilităţii.

Acest volum însă face excepţie. În primul rând, Mine G. Kirikkanat este o femeie care scrie puternic şi direct ca un bărbat. Poate pentru că meseria ei de bază este jurnalismul şi datorită ei a văzut multe şi a trecut prin multe. Turcoaica vorbeşte multe limbi, inclusiv pe cea a aventurii. De aceea Destina este un SF, un thriller, un policier, toate la un loc şi încă puţin pe deasupra.

Povestea e cam aşa: un cutremur zgâlţâie bine de tot oraşul Istanbul, preschimbându-l într-un morman de dărâmături. Aceasta este scena desfăşurării lucrurilor din lumea cea nou formată, dintr-un viitor apropiat, unde există posibilitatea transferului viselor cu ajutorul unui implant în creier. Aventurile cuprind aspecte politice, religioase, tehnologice, legate de spionaj. Iar peste toate acestea e o femeie foarte atrăgătoare, pe care o cheamă Destina.

Cartea se citeşte uşor, poate într-o zi şi jumătate de plajă (apropo, grăbiţi-vă să mai citiţi ceva într-un hamac la mare, se termină şi vara asta şi apoi o să spuneţi că la focul din sobă cititul nu e aşa de îmbietor!), poate în vreo trei dacă mai mergeţi şi la muncă. Şi poate tocmai pentru că se citeşte uşor găsim mai repede în ea simbolurile, semnele de întrebare, ipotezele, diferenţele culturale şi religioase. Ne face să ne întrebăm, măcar în treacăt, ce-ar fi cu noi şi încotro ne-am îndrepta dacă lumea noastră, aşa cum o ştim, s-ar duce către un final, aşteptat sau nu.

Mai mult însă decât cartea ma fascinat autoarea. De trei ori în carieră a fost desemnată drept jurnalistul turc care a dat dovadă de cel mai mult curaj în investigaţiile şi reportajele sale. Este printre primele femei umorist din ţara ei, iar eticheta de „emancipată“, oricât aş urî eu etichetele, i se potriveşte de minune. Ţara ei este o ţară a bărbaţilor. Iar Mine G. Kirikkanat a găsit modalitatea să fie şi femeie, şi bărbat.

Lumea văzută prin vis nu este nicidecum o temă nouă, în carte sau în film. Dar lumea filtrată prin visele altcuiva are multe posibilităţi de a fi explorată, de la Inception la plus infinit şi chiar mai departe. Mintea omului, inconştientul şi subconştientul lui sunt părţi de bază ale motorului acestei cărţi, care lasă loc de şi mai multă imaginaţie, de şi mai multe incertitudini, de şi mai multe vise transferabile si visabile de o altă persoană.

Putem fi miezul acestei cărţi, dacă ne lăsăm purtaţi în ea. Nu e atât de complicat! Imaginaţi-vă un oraş vechi, încărcat de simbol şi de istorie, în ruine, imaginaţi-vă că dormiţi somnul tuturor oamenilor de pe pământ, că intraţi în creierul lor colectiv, că aventurile sunt parte normală din viaţa voastră în fiecare zi, că femeile frumoase sunt cele ajută şi cele care strică tot.

Back to top