Remarcabilul pianist Alexander Schimpf și Maia Morgenstern, în programul Festivalului Internațional Clara Haskil

Remarcabilul pianist Alexander Schimpf și Maia Morgenstern, în programul Festivalului Internațional Clara Haskil

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

Festivalul Clara Haskil reprezintă una dintre acele inițiative care merită atenția și respectul oricărui om inteligent și iubitor de frumos” (Tiberiu Soare), „Un festival de cea mai înaltă ținută!” (Cvartetul Arcadia), „e greu de crezut că ediția din 2014 a fost «doar» prima ediție. Sunt ferm convinsă că Festivalul Clara Haskil va deveni un eveniment important și de neocolit pe scena culturală românească!” (Marina Chiche) – au fost doar câteva dintre reacțiile artiștilor invitați în 2014, la finalul ediției de debut a Festivalului Internațional Clara Haskil.

Ne-am dorit ca această a doua ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil să ne apropie și mai mult de memoria și de personalitatea acestei pianiste de geniu de origine română care este Clara Haskil. În premieră, într-un gest extraordinar, actrița Maia Morgenstern a decis să ni se alăture cu un spectacol-lectură inedit, redând pe scena Sălii Thalia pasaje din corespondența dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti. Astăzi, la nivel internațional, tendința este aceea de întrepătrundere a artelor pentru a-i oferi publicului o experiență cât mai complexă, iar noi ne dorim să aducem acest lucru și în România. Vă așteptăm la Sibiu, căci oamenii sunt cei care duc mereu muzica mai departe!, a mărturisit pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului.

Cea de a II-a ediție a Festivalului aduce în fața publicului artiști străini de primă mărime, precum și artiști români de talie internațională. Pe lista invitaților din acest an se află nume precum: Alexander Schimpf – pianist german, câștigătorul Concursului Internațional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, cu o bogată carieră internațională, Cristian Budu – pianist român stabilit în Brazilia, laureatul Concursului Internațional Clara Haskil, ediția 2013, Mauro Lo Conte – pianist de origine italiană, născut în Elveția, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaționale contemporane, Volodymyr Lavrynienko – talentatul pianist ucrainean, distins cu premiului publicului Clara Haskil în cadrul concursului de pian din Deutscher Klavierwettbewerb Polnische Musik 2015 sau Cvartetul Modigliani – care a impresionat publicul meloman la cele mai renumite festivaluri de muzică clasică ale lumii, precum Verbier Festival sau Festival de Pâques, dar și pe scene celebre ca Wigmore Hall din Londra sau Carnegie Hall din New York, Ștefan Tarara – recompensat cu premiul I al Concursului Internațional George Enescu, 2014. Lor li se alătură membrii Orchestrei Simfonice București, recunoscută pentru turneele sale mondiale de amploare, și Tiberiu Soare, unul dintre cei mai aclamați dirijori contemporani.

Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua www.bilet.ro și la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 și 16.00. Informații la tel.: 0735.566.486.

Inițiat de Asociația Clara Haskil România, festivalul reprezintă primul proiect de talie internațională din România ce onorează memoria excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, figură legendară a muzicii clasice de secol XX, unul dintre cei mai renumiți artiști de origine română în plan internațional, recunoscută deopotrivă atât de public, cât și de marii artiști ai vremii. Încă de la prima ediție, prestigioase instituții s-au alăturat demersului organizatorilor Festivalului, în efortul de a readuce numele Clarei Haskil în atenția publicului din România pentru a fi recunoscut la adevărata lui valoare. FICH este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Back to top