Sănătatea pe gustul familiei

Sănătatea pe gustul familiei

Înainte de a mânca, trebuie să te gândești. Înainte de a bea, trebuie să cântărești. Înainte de alerga, trebuie să fii pregătit. Înainte de a te hrăni, trebuie să știi cum. Mihaela Bilic, autoarea cărții Sănătatea are gust a experimentat și studiat, înainte de a scrie. Noi avem acum în fața ochilor efortul unei cercetări de ani, dar cu aplicabilitate cât se poate de rapidă.

Pentru mine, cred că a venit vremea să mă gândesc la ce mănânc, ce beau, ce sport (nu) fac (deși ar trebui). Și tot acum am început să citesc, să mă documentez și să-mi întreb prietenii ce e bine și ce e rău în materie de nutriție și hidratare.

Având în vedere considerentele de mai sus, mi-am dorit să am în casă cartea de nutriție pentru întreaga familie, respectiv Sănătatea are gust, a medicului nutriționist Mihaela Bilic. Pentru că este o carte de ținut în casă și consultat atunci cânt treci prin diverse probleme. Editura Curtea Veche a intuit corect nevoia oamenilor de informații corecte, din categoria „așa da, așa nu“, sau cele care lămuresc ce e mit și ce e realitate.

Dedicațiile Mihaelei Bilic sunt pentru: doamne, domni, seniori, menopauză, gravide, nou-născuți, copii, adolescenți, gospodine și credincioși. O paletă foarte complexă de oameni care pot înțelege, citind cartea, unde greșesc sau ce calorii conțin anumite alimente, ce să consume cu precădere în anumite tipuri de afecțiuni.

Mihaela Bilic are un alt capitol dedicat dietelor: pe anotimpuri, pentru creșterea imunității, anti-cancer, împotriva îmbătrânirii, anti-celulită, detox, pentru vegetarieni, pentru oboseală și slăbiciune, pentru răceală și dureri de cap, pentru stres și insomnie, memorie și atenție, bună-dispoziție, pentru sexualitate. De exemplu, am aflat că principalii factori responsabili de îmbătrânire sunt fumatul, zahărul și soarele. Iar un top zece al alimentelor anti-îmbătrânire ar fi: ceaiul verde, somonul, spanacul, ardeiul, căpșunile și fructele de pădure, strugurii negri, roșiile, oul, ficatul și semințele.

Mihaela Bilic nu recomandă să mergem pentru orice problemă la nutriționist, ci doar să fim atenți la cât mâncăm și cum mâncăm. Organismul are kilograme în plus în momentul în care există un dezechilibru între aportul de mâncare și consumul de calorii. Surplusul de mâncare se traduce în kilograme în plus.

Cartea publicată în 2011 continuă să fie un succes, pentru că, după cum spuneam, este din categoria volumelor esenţiale de avut în casă, nu din cea a cărţilor de citit în pat ori pe drum (are două kilograme și 27,5 cm lungime).

Back to top